Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Aprilwandeling Sportdorp Houthem

Aprilwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling start bij het Monument voor “Den Gevallene”, halverwege  Wittem en Eys. Vandaar trekken we langs de befaamde populieren; ook wel liefkozend De Kleine Toscane genoemd, naar Wahlwiller. Vervolgens lopen we in de nabijheid van de Sinselbeek door Wahlwiller en Nijswiller. Dan gaan we naar Baneheide en vervolgens naar Bulkemsbroek en daar omhoog naar Bosschenhuizen. Daarna trekken we naar Trintelen, Eyserheide en dalen af door de Eyserbossen naar de Piepert en keren weer terug naar het Monument.

De startplaats: het Monument voor “Den Gevallene” bereiken we als volgt. Vanuit Houthem gaan we via de doorgaande wegen door Valkenburg, Schin op Geul en Wijlre naar Wittem. Aldaar bij de Gerardusabdij en de parkeerplaats slaan we linksaf. We rijden richting Eys, halverwege, na ongeveer 1 km en ter hoogte van de rij populieren aan de rechterkant, gaan we naar links en parkeren bij het Monument.

Vanaf de parkeerplaats steken we de Wittemerweg over en lopen langs de rij populieren. Even verderop gaan we naar rechts en dalen langs de wijngaarden af naar Wahlwiller; ook wel wijndorp genoemd. Daar lopen we langs de Sinselbeek (ook wel Selzerbeek en Senzerbach genoemd) van Wahlwiller naar Nijswiller. In dit plaatsje gaan we naar links via een voetpad langs een grubbe omhoog en komen uit in het gehucht Baneheide. Hier gaan we weer naar links en via een bosje en veldwegen naar Bulkemsbroek en de Eyserbeek. Al snel gaan we in het buurtschap klimmen naar het plateau en Bosschenhuizen. Dan lopen we in de richting van de molen op Vrouwenheide en bereiken vervolgens onze pauzeplaats de Bernardushoeve in Mingersborg.

Na de pauze gaan we via veldwegen naar Eyserheide en van hieruit in de richting van de Eyserbossen. Als we bij het bosgebied komen, gaan we afdalen naar de Piepert en het waterwingebied Roodborn. Tot slot gaan we stijgen en via weidepaden terug naar het Monument.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 21 april a.s. Plaats van samenkomst De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats halverwege Wittem en Eys bij het Monument voor “Den Gevallene”, waar we omstreeks 10.20 uur starten voor een wandeling van ruim 14 km.

De tocht valt in de categorie middelzwaar, want we klimmen en dalen regelmatig; bovendien zijn de paden (meestal) modderig. Wel hebben we op de plateaus prachtige vergezichten op het Heuvelland. De pauze is gelegen na ca. 9 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.