Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Chateau Sint Gerlach

Chateau Sint Gerlach

Het Château en het heiligdom liggen op het landgoed Sint-Gerlach. Een heiligdom is een plek die door bewoners of bezoekers als heilig gezien werd, als een plaats met bijzondere waarde die respectvol benaderd moest worden.
Vaak staat er een kerk, een bijzonder gebouw of een boom. Het landgoed dankt zijn naam aan ridder-kluizenaar Gerlachus die hier in de 12e eeuw leefde. Bij zijn graf werd door Gosewijn IV, Heer van Valkenburg in 1201 een Norbertijner klooster gesticht.

Aanvankelijk was het een klooster voor mannen en vrouwen, maar na 1218 wordt het een zogenaamd stift, een klooster voor adellijke dames. De leiding berustte bij een priorin, bijgestaan door een proost voor de geestelijke leiding en het zakelijk beheer.

In 1786 werd het klooster op bevel van de Habsburgse keizer Joseph II opgeheven. Daarna ging het landgoed over in particulier bezit en werd een deel van de stiftgebouwen verbouwd tot buitenhuis, een Château, en een ander deel tot een tweede pachthoeve.

In de loop van de jaren sloeg het verval langzaam toe. Er werden weliswaar enige restauraties uitgevoerd maar die waren niet afdoende. Na het overlijden van de laatste bewoner -baron de Selys de Fanson- in 1979, bijna 200 jaar na het vertrek van de zusters, sloeg het verval dramatisch toe.

In 1995 kwam er een kentering en door Camille Oostwegel en Maarten Cuppen werden de gebouwen van het voormalige klooster vakkundig gerestaureerd of van de grond af aan opnieuw opgebouwd. Op 15 september 1997 werd de officiële opening verricht door mr. Pieter van Vollenhoven.

In de eetzaal van het prachtig gerestaureerde Chateau staat een spiegel met een gat. Het gat is een kogelgat dat de een Amerikaanse soldaat in september 1944 tijdens het vieren van de bevrijding van Zuid Limburg per ongeluk in de spiegel schiet. Om te voorkomen dat hij, een Afro-Amerikaanse soldaat, gestraft wordt neemt zijn kameraad Joseph Ryan de schuld op zich. Bij de restauratie is besloten dit gat niet te repareren, om het verhaal levend te houden

Château St. Gerlach bestaat momenteel uit een luxe hotel-restaurant dat deels gevestigd is in het voormalige adellijke klooster en in de Pachthof.

Meer informatie:

http://www.dbnl.org/tekst/schu211land01_01/schu211land01_01_0008.php

http://www.houthem.info/pages/landgoed%20sint-gerlach.htm

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

vorige1overzicht1volgende1