Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Decemberwandeling Sportdorp Houthem

Decemberwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze laatste (grens)wandeling van 2019 start in Nijswiller en brengt ons via het Kolmonderbos, Mamelis, Orsbach en Vlengendaal in Bocholtz. Vervolgens keren wij via veldwegen en het Platte Bos terug naar Nijswiller.

Wij starten, indien mogelijk op parkeerplaats De Dorpspomp bij de Dionysiuskerk in Nijswiller. Mocht dit niet kunnen i.v.m. werkzaamheden, dan parkeren we langs de weg (Kerkstraat of Kolmonderstraat). Dan naar de kerk toelopen, alwaar het verzamelpunt is.

Wij bereiken Nijswiller als volgt. We rijden vanuit Houthem via de doorgaande weg richting Valkenburg en vervolgens door Schin op Geul naar Wijlre. Aldaar links aanhouden en naar Wittem rijden. Dan bij de verkeerslichten naar links en via de Provinciale Weg langs Wahlwiller naar Nijswiller rijden. Hier slaan we de eerste weg links (Kerkstraat) in en rijden door in de richting van de kerk.

De wandeling start in Nijswiller bij de Dorpspomp; dan door de Kolmonderstraat en vervolgens naar de Rijksweg Nijswiller/Bocholtz. Die steken we voorzichtig over en gaan dan door het Kolmonderbos omhoog. Bovenaan bereiken we een voormalige nertsfokkerij. We gaan vervolgens afdalen via de eeuwenoude stenige grensweg. (Eventueel maken wij gebruik van een alternatief via de Abdij Mamelis en de Rijksweg). Wij komen uit in Mamelis bij de Selzerbeek en gaan weer stijgen richting Orsbach op Duits grondgebied. Dit komt door het grillige verloop van de grens. We lopen langs het Orsbacher Wald naar de bebouwde kom van Orsbach. Daar maken we een ommetje langs de kerk en lopen vervolgens weer in de richting van Bocholtz. Als we weer op Nederlandse bodem komen, zien we voor ons Vlengendaal. Dit gebied wordt ook wel de Romeinse vallei genoemd. Hier zijn vier Romeinse villa’s, een grafveld, een Romeinse (heir)weg, een tumulusgraf (grafheuvel) en een Romeinse sarcofaag (askist) ontdekt. Hier werd bovendien Kunradersteen (kalkzandsteen of mergel) gewonnen in een groeve. Meerdere bouwwerken in dit dal zijn dan ook in Kunradersteen opgetrokken. Daarna lopen we Bocholtz binnen via een viaduct; in de bebouwde kom gaan we naar links en al snel pauzeren bij Hoeve Scholtissenhof. Hierna maken wij even een ommetje onder de spoorlijn door (Reinert) en verlaten Bocholtz via veldwegen. Dan gaan we langzaam dalen naar en door het Platte Bos. We bereiken via een bosweg weer de eerder genoemde Rijksweg. Die steken we weer over en lopen Nijswiller binnen en bereiken weldra het eindpunt van deze markante wandeling.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 21 december a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats nabij de Dionysiuskerk in de Kerkstraat te Nijswiller, waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van ruim 13 km.

Het is een pittige wandeling vanwege de hellingen en dalingen in de route. Overigens verlopen de stijgingen en afdalingen geleidelijk op meest brede en overzichtelijke wegen. De pauzeplek ligt na ca. 8 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel. 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!