Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Februariwandeling Sportdorp Houthem

Februariwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

De volgende wandeling start bij de St. Jansmolen, gelegen tussen Spaubeek en Geleen. We gaan wandelen langs de Geleenbeek. De route loopt van St. Jansgeleen naar Sweikhuizen; vervolgens naar Daniken, Geleen-Oost, Abshoven, Munstergeleen en Sittard en vervolgens de terugtocht via de andere oever van de beek naar St. Jansgeleen.

Wij starten op de parkeerplaats van de St. Jansmolen. We bereiken de startplaats als volgt. Wij rijden van Houthem richting Broekhem. Op de rotonde gaan we naar links en op de volgende rotonde rechtdoor richting Haasdal. Daar rijden we richting Schimmert en de rotonde. Hier rijden we naar Spaubeek en dit langgerekte dorp helemaal tot het einde. We rijden onder het snelwegviaduct door en slaan de eerste weg naar rechts in. We passeren de spoorwegovergang en komen bij de St. Jansmolen in St. Jansgeleen.

Zoals gezegd gaan we de Geleenbeek volgen. Deze beek ontspringt op hoeve Benzenraderhof, een gehucht bij Heerlen. Ze stroomt, gevoed door talrijke zijbeken naar het noorden en mondt na 42 km uit in de Maas bij Stevensweert.

Vanaf de parkeerplaats lopen we langs de uitspanning St. Jansmolen en gaan op de rechteroever de Geleenbeek stroomafwaarts volgen. We lopen steeds in de nabijheid van de beek en volgen ze tot het Sittardse stadspark met de mooie vijver. Daar lopen we via de Agricolastraat naar de Parklaan en keren terug bij de Geleenbeek. Die gaan we nu op de linkeroever stroomopwaarts volgen. We komen al snel bij de Ophovenermolen; met uitspanning De vief Heringe. Hier gaan we pauzeren. Vervolgens gaan we onze tocht langs de beek, die onlangs is opgeschoond en verfraaid met enkele meanders, vervolgen tot de St. Jansmolen.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 17 februari a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats voor de St. Jansmolen in St. Jansgeleen, waar we omstreeks 10.25 uur starten voor een wandeling van ca. 14 km.

De tocht is niet moeilijk, want wij bevinden ons op de oevers van het Geleenbeekdal, dus een vrijwel vlak terrein in open landschap met veel variatie. Overigens, de paden langs de beek zijn in dit jaargetijde zeer modderig, houdt u daar rekening mee. De pauze is gelegen na ca. 8 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.