Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Februariwandeling Sportdorp Houthem

Februariwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende tocht is een grenswandeling. We lopen vanuit Mheer omlaag en vervolgens langs het Hoogbos en een grubbe naar ’s-Gravenvoeren. Dan gaan we naar Mesch langs het Plukbos naar Het Patiel en  Moerslag. Via Libeek keren we terug naar Mheer.

We starten in Mheer op de rechts gelegen parkeerplaats vlakbij de kerk en het Kasteel en tegenover Café Quanten aan de Burg. Beckersweg. We bereiken Mheer als volgt. Vanuit Houthem rijden we naar Berg en Terblijt, vervolgens via Vilt richting Sibbe, dan naar de rotonde van Margraten. Daar naar links en we slaan de eerste weg naar rechts N598 richting De Plank in. Op de kruising ter hoogte van Reijmerstok rijden we naar rechts en volgen de doorgaande weg geruime tijd steeds rechtdoor naar Banholt en vervolgens naar Mheer.

Vanaf de parkeerplaats gaan we naar links en dalen af door de Dorpsstraat in Mheer en slaan de eerste weg naar rechts de Steegstraat in. We volgen eerst de geasfalteerde weg, vervolgens de onverharde weg en verderop het pad langs het Hoogbos, dat particulier eigendom is. Zo belanden we in België in de Voerstreek. Dan slaan we rechtsaf en lopen door een stenige grubbe naar ’s-Gravenvoeren. Voor we echter de bebouwde kom bereiken, gaan we naar rechts en lopen naar Mesch. Via dit zuidelijkste plekje van Nederland, dat als eerste door de Amerikanen bevrijd werd in de 2e W.O. Vervolgens gaan we via de licht stijgende Ezelsweg langs het Mescher Plukbos naar het Patiel (laatste parkeerplaats in Nederland). Via veldwegen bereiken we Restaurant/Camping De Bosrand in Moerslag waar we gaan pauzeren. Na de pauze lopen we even richting St. Geertruid, maar slaan al gauw een bosschage in naar Libeek. Via de grensweg komen we bij de statige Hoeve Libeek, dan naar rechts via de Rondelenstraat. Tot slot lopen we via het recent opengestelde Landgoed Kasteel Mheer, bekend van de vossen-/slippenjacht, terug naar het uitgangspunt.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 16 februari a.s. Plaats van samenkomst De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats nabij de kerk van Mheer (Burg. Beckersweg), waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van 14 km.

De tocht is niet moeilijk, want er is nauwelijks hoogteverschil in het landschap in deze grensstreek. Wel zijn enkele paden moeilijker begaanbaar. Langs het Hoogbos treffen we een modderig pad aan en in de grubbe ligt ruwe silex (vuursteen). Ook de veldwegen zijn nogal modderig.  De pauze ligt pas na ca. 10 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.