Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Juliwandeling Sportdorp Houthem

Juliwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling start in Amstenrade, bij het kasteel en de kerk aldaar. Dan lopen we door het dorp Amstenrade in de richting van Thull en de Muldersplas. Vervolgens gaan we via Schinnen en het natuurgebied De Kakkert in Wolfhagen in de richting van Oirsbeek en het natuurontwikkelingsgebied Op de Graaf. Hier dalen we af naar het dorpscentrum van Oirsbeek en tot slot lopen we via de dorpsrand en daarna langs kasteel en park van de Graven d’Ansembourg terug naar Amstenrade.

We starten op de parkeerplaats bij de kerk, tegenover het kasteel aan de Hagedorenweg te Amstenrade. De startplaats bereiken we als volgt. Via Houthem rijden we naar de rotonde in Strabeek, hier gaan we naar links en volgen de doorgaande weg naar Groot Haesdal. Daar gaan we op de Rijksweg naar rechts en aan het einde weer naar rechts naar de rotonde ( in de richting van Hulsberg en Aalbeek). Hier gaan we naar links en komen uit in Aalbeek. Daar gaan we naar links over de Provinciale weg en via Hunnecum en helemaal door Nuth naar rechts naar de spoorbrug. We houden hier links aan langs Stelrad en rijden door Vaesrade. Boven in Hommert nemen we de tijdelijke eenrichtingweg naar links en steken rechtdoor over naar Amstenrade via de Hommerter Allee. Op de kruising bij de Provinciale weg in Amstenrade gaan we heel even naar rechts en vervolgens even naar links en zijn op de parkeerplaats bij de kerk en het kasteel.

Vanaf de parkeerplaats in Amstenrade gaan we terug naar de  Hommerter Allee en vervolgens via de Geyselaar naar het natuurgebied. Dan maken we de doorsteek richting Vaesrade en wenden daarna de steven richting Thull en de Muldersplas. Zo bereiken we Schinnen en komen uit achter de kerk. Dan gaan we naar links en komen via ’t Laantje in het langgerekte natuurgebied De Kakkert in het gehucht Wolfhagen. We bereiken vervolgens de eerste huizen van Oirsbeek en gaan al snel naar links naar de voormalige stortplaats, die omgevormd is tot een natuurontwikkelingsgebied met een prachtige panoramaplek op het hoogste punt. Daarna dalen we af naar het centrum van het Oirsbeek. Hier gaan we pauzeren bij Koffiebar Boon Barista’s, Raadhuisstraat 29, 6438 GZ te Oirsbeek.

Na de pauze lopen we in Oirsbeek via het centrum naar de dorpsrand en gaan dan naar links en volgen vooral de groenstroken en komen uit in Amstenrade. Hier maken we een ommetje door het fraaie, met eeuwenoude, uitheemse bomen ingerichte kasteelpark en keren tenslotte terug naar ons uitgangspunt.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 15 juli a.s. Plaats van samenkomst De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats aan de Hagedorenweg bij kerk en kasteel van Amstenrade, waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van ca. 13 km.

De tocht is niet echt moeilijk, toch zijn er diverse (lichte) hellingen en afdalingen in dit glooiende landschap bij de Geleenbeek. De pauze is pas gelegen na 10 km, houdt u daar rekening mee.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Met vriendelijke groet,

Hub. Hounjet