Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Lezing over sluiting van de mijnen

Lezing over sluiting van de mijnen

LGOG Valkenburg en Heuvelland organiseert in samenwerking met de Heemkundever. Houthem-St. Gerlach een lezing over de sluiting van de mijnen door de heer Dr. D.B. Jochems.

De heer Jochems werd in 1929 in Rotterdam geboren. Vervolgens heeft hij in Soerabya (Indonesië), Wassenaar en Tilburg geleefd. Met een diploma Gymnasium B en een studie econometrie in Rotterdam op zak, is hij na nog 6 jaren wetenschappelijk werk gepromoveerd. In 1962 werd hij werknemer van de Staatsmijnen/DSM en woonde in Brunssum, Oud-Valkenburg en nu in Heerlen (Parc Imstenrade). Tussen 1971 en 1998 was hij (onder andere) belast met de sluiting van de NV Domaniale Mijn.

Deels uit eigen ervaring zal de heer Jochems uitleggen hoe de steenkolenmijnindustrie al in de jaren ’50 van de vorige eeuw een bron van zorg begon te vormen. Eind 1965 begon het doek echt te vallen met de aankondiging van de geleidelijke sluiting: zo’n 10 jaar later kwamen de laatste steenkolen naar boven.

De heer Jochems legt uit hoe het personeelsvraagstuk voor de gehele mijnindustrie vanaf 1966 samen met de vakbonden is aangepakt: hoe kon men, zonder gedwongen ontslagen,45.000 personeelsleden (99% mannen) in 10 jaar tijd een andere baan bezorgen? Dit allemaal terwijl er nog enkele mijnen in bedrijf waren.

De heer Jochems laat het resultaat zien voor die 45.000 medewerkers en gaat in op de economische en sociale gevolgen voor mens en regio. Ook belicht hij de rol van de Provincie en de overheidssteun bij dit sluitingsproces.

Tot slot schetst de heer Jochems de tot op de dag van vandaag naijlende regionale problemen.

Deze lezing is ook toegankelijk voor niet-leden, dus wees welkom!