Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Meer bewegen in 2020? Wandel mee met de januariwandeling van Sportdorp Houthem!

Meer bewegen in 2020? Wandel mee met de januariwandeling van Sportdorp Houthem!

Hallo Wandelaars,

Onze eerste wandeling in het nieuwe jaar 2020 wordt een mini-drielanden grenstocht. We starten in Holset, lopen vervolgens naar de voormalige grensovergang Wolfhaag; daar maken we een half rondje om de Vaalserberg. Dan gaan we naar het Drielandenpunt en keren terug via het Schimper- en het Holsetterbosch naar Holset.

Wij starten op de parkeerplaats opzij en voorbij de begraafplaats van de kerk te Holset aan de linkerkant. We bereiken Holset als volgt. Vanuit Houthem rijden we via de doorgaande wegen door Valkenburg, Schin op Geul en Wijlre. Aldaar houden we bij de Bierbrouwerij links aan en bereiken Wittem. Bij de verkeerslichten rijden we naar links en via de Rijksweg langs Wahlwiller, Nijswiller en Vijlen tot we Lemiers bereiken. Hier slaan we de eerste weg rechts in en rijden na ongeveer 1 km Holset binnen. Op de kruising nog even verder rechtdoor rijden en dan de stijgende weg naar links inslaan. We zien bovenop de heuvel de Genovevakerk en parkeren voorbij de kerk links in Holset.

Vanaf de parkeerplaats dalen we af via de Uilegats naar de Rijksweg Vaals-Raren; vervolgens lopen we langs kasteel Vaalsbroek. Dan nemen we enkele (weide)paadjes en komen bij de voormalige grensovergang Wolfhaag. Hier gaan we naar links en maken een halve ronde om de Vaalserberg met fraaie vergezichten. We komen op Duits grondgebied en werpen een blik op de stad Aken, dan lopen we via een korte, maar steile helling omhoog naar het Drielandenpunt. Dat is het hoogste punt van Nederland (321 m). Bovendien grenzen op dit punt Nederland, Duitsland en Belgiƫ aan elkaar. Vlakbij ligt onze pauzeplek: Taverne De Grenssteen Drielandenpunt. Na de pauze gaan we via het grenspad met Belgiƫ en de Rue du Loch richting Gemmenich en vervolgens langs de grens naar het Schimperbosch. Halverwege dit bos gaan we naar rechts en bereiken de Epenerbaan ter hoogte van het gehucht Raren (bij Vaals). Tot slot lopen we door het Holsetterbos naar Holset toe. (Let op de in het oog springende kerktoren). Aldaar wandelen we naar de parkeerplaats, ons eindpunt.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 18 januari a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats voorbij de kerk van Holset aan de linkerkant. We starten omstreeks 10.30 uur voor een wandeling van ruim 13 km.

Het is een middelzware tocht met een steile helling en pittige afdaling nabij het Drielandenpunt; verder lichte hellingen en dalingen in een glooiend landschap. De pauze is gelegen na 7,5 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel. 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!