Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Mooiste route van 2017: wandel mee!

Mooiste route van 2017: wandel mee!

Hallo Wandelaars,

Voor onze volgende wandeling heb ik gekozen voor een landelijk bekroonde route. De kwalificatie: “Mooiste route 2017” is veelzeggend en bovendien ook nog dicht in de buurt. Wij gaan namelijk wandelen in het Gerendal, vervolgens naar Berghof en via het Wielderbos dalen we af naar Stokhem. Dan naar Wijlre en langs de Geul naar Engwegen, aldaar naar en over de Sousberg. We komen in Schin op Geul en gaan weer langs de Geul  en de nieuwe Geulbrug terug naar het Gerendal.

Wij starten op de (natuur)parkeerplaats aan de Gerendalseweg bij Oud-Valkenburg/Strucht. We bereiken de parkeerplaats als volgt. Vanaf de Holle Eik in Houthem rijden we naar de rotonde in Strabeek; daar rechtdoor door Broekhem en via de doorgaande weg door Valkenburg en deze blijven volgen door Oud-Valkenburg. Aan het einde van de woonkern van Oud-Valkenburg en nog net voor Strucht rijden we naar rechts en we zijn op de Gerendalseweg. Hier parkeren we na ca. 100 m aan de rechterkant op de (natuur)parkeerplaats van het Gerendal.

Met de rug naar de parkeerplaats gaan we even naar rechts en vervolgens naar links en langs het Oombos. Daarna gaan we via een langgerekt en een kort trappenpad door het bos naar het plateau van Gulpen. Dan lopen we langs de bosrand door naar het buurtschap Berghof. Hier gaan we in de richting van Gulpen, maar slaan op het plareau af naar links en lopen naar het Wielderbos. We dalen af en komen in het gehucht Stokhem. Hier gaan we naar rechts richting Kasteel Wijlre en de visvijver bij de voetbalvelden. Hierna lopen we in de richting van de Brandbrouwerij en via de Hooleweg komen we in de dorpskern van Wijlre en de kerk.  Daar gaan we pauzeren bij Brasserie Amuseer in de Marchierstraat te Wijlre. Na de pauze gaan we via het Kerkplein en de Molengats naar “De Molen van Otten”. We komen vervolgens uit bij de meanderende Geul en volgen deze door weilanden tot in het gehucht Engwegen. Hier nemen we de parallelweg van de Keutenberg en komen uit bij de Sousberg en het bos. Dan dalen we af naar de Grachtstraat in Schin op Geul. We komen uit op de verkeersweg Valkenburg-Gulpen en gaan al snel, bij het monument van caberetier Wim Sonneveld, door de dorpskern van Schin op Geul omhoog. Bij de kerk gaan we naar links door de Graafstraat en het pad langs de Geul. Dit lopen we niet uit, maar gaan al gauw naar links over de nieuwe brug, die ons via de Veeweg terugbrengt naar onze parkeerplaats aan de Gerendalseweg.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 18 augustus a.s. Plaats van samenkomst De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats aan de Gerendalseweg in Oud-Valkenburg/Strucht, waar we omstreeks 10.15 uur starten voor een wandeling van ruim 14 km.

De tocht is prachtig, bosrijk en schaduwrijk, maar wel pittig door een geleidelijke helling en afdaling voor de pauze, ook in het tweede deel van de route een helling en een afdaling. De pauze ligt na ruim 7 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel. 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.