Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Novemberwandeling Sportdorp Houthem

Novemberwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling start in Meerssen en voert door het Beneden-Geuldal. We lopen in de nabijheid van de Geul die hier naar hartelust kronkelt. We gaan via het gehucht Weert, door het Bunderveld naar het Julianakanaal naar de monding van de Geul in buurtschap Voulwames. We keren terug via landgoed Meerssenhoven, kasteel Vaeshartelt en Rothem terug naar Meerssen.

We starten op de parkeerplaats van Sporthal Meerssen aan de Molenveldweg te Meerssen. We bereiken het startpunt als volgt. We rijden vanuit Houthem via de doorgaande weg naar Meerssen; op de rotonde aldaar naar links. Vervolgens gaan we via de Herkenberg en over de spoorwegovergang naar rechts Veeweg/Parallelweg. Doorrijden tot de verkeerslichten bij de volgende spoorwegovergang en naar links Stationstraat/Tussen de Bruggen. De eerste weg links na de brug over de Geul; de Molenveldweg in en aan de linkerkant bij de Sporthal parkeren.

Vanaf de startplaats gaan we naar rechts over de spoorwegovergang bij het station, dan naar links naar de sportvelden van SV Meerssen en langs de Geul. Daarna lopen we onder de tunnels door om Weert te bereiken. Daar wandelen we door het Bunderveld en lopen vrij dicht langs de Geul steeds rechtdoor naar het Julianakanaal. Dan gaan we over de Kanaaldijk naar Brug Bunde. Daar gaan we over de brug en zijn in Voulwames en lopen naar grenspaal 109 en de monding van de Geul. Vervolgens keren we terug naar het Kanaal en zetten onze tocht voort aan de overzijde van de Kanaaldijk. We gaan vervolgens pauzeren bij Kasteelhoeve Hartelstein. Daarna keren we terug via Brug Itteren. We lopen naar landgoed Meerssenhoven, daar nemen we de doorsteek naar het verderop gelegen Kasteel Vaeshartelt. We gaan onder de snelweg door bij Rothem en lopen langs de sportterreinen van RVU en de Gapert. Vervolgens lopen we Meerssen binnen en gaan ter hoogte van het Joodse kerkhof de meanderende Geul volgen naar de Veeweg toe. We lopen tot slot langs Stella Maris en de molen naar de parkeerplaats toe.

De geul vindt haar oorsprong in het gehucht Lichtenbusch (B). Daar ligt de boerderij Todtleger en in de kelder van de boerderij bevindt zich het welputje, dat men als de bron van de Geul beschouwt. Maar bij het beekje voegen zich weldra vier andere stroompjes; het wordt een echt snelstromend riviertje. De Geul is aan haar tocht naar de Maas begonnen. De tocht zal 58 km lang zijn: 20 km over Belgisch grondgebied en 38 km door Zuid-Limburg. Dan vindt de Geul haar einde in de Maas in het buurtschap Voulwames (bij Bunde). Het verval is 240 m of bijna 4 m per km; daarmee is het de snelst stromende rivier van Nederland.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 23 november a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats bij Sporthal Meerssen aan de Molenveldweg te Meerssen, waar we omstreeks 10.15 uur starten voor een wandeling van ca. 14.5 km.

De tocht is niet moeilijk; aangezien we in het Beneden-Geuldal lopen met nauwelijks hoogteverschillen. We volgen zoveel mogelijk de Geul, en de afsplitsingen Kleine Geul en Geulke, die toch weer als één stroom naar de monding vloeien. De pauzeplek ligt na ca. 7,5 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel. 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!