Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Kernwaarde Cultuurhistorie

Cultuurhistorie
Sleutelbegrippen zijn: architectuur, historische routes, tradities.

In en om Houthem – St. Gerlach bevindt zich een groot aantal (rijks)monumenten en karakteristieke panden/plekken (van objecten als complex St. Gerlach, Hundertwassergebouw of stationsgebouw tot “één eik”, grotwoningen en kruizen en kapellen). Ook doorkruisen historische routes zoals Via Belgica, Camino Santiago en Pieterpad het grondgebied en zijn nog de nodige uitingen van tradities levend (zoals Gerlachusoctaaf, carnaval, koningsdag sacramentsprocessie,
zomerkermis, sporttoernooien, jaarmarkt, voettocht St. Servaas, koningsvogelschieten, St. Martinusfeest en Kerstconcert).

Al deze verschijningsvormen dragen bij aan de intrinsieke waarde van het dorp en z’n gemeenschap, de kwaliteit van de leefomgeving en de aantrekkelijkheid voor bezoekers. Het is zaak erin te investeren dat deze behouden blijven en (op onderdelen) verder te exploreren.

Inzet zal primair gericht zijn op: Exploreren en uitbouwen gebruik historische routes; opwaarderen historische plaatsen; ondersteunen initiatieven rond Halte St. Gerlach en hoeve Broers.