Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Pelgrimswandeling “In de voetsporen van St. Gerlach” naar het graf van St. Servaas

Pelgrimswandeling “In de voetsporen van St. Gerlach” naar het graf van St. Servaas

Elk jaar op de laatste zaterdag van augustus trekt een pelgrimsgroep vanuit de Gerlachuskerk van Houthem naar het graf van Sint Servaas: in het voetspoor van Gerlachus, die volgens de levensbeschrijving van hem dagelijks naar het graf van Servaas trok. Hij had een grote verering voor deze geloofsverkondiger in onze regio. Jaarlijks trekken wij dan in zijn voetspoor en dragen de zilveren buste met het reliek (de schedel) van Gerlachus mee.

Hoe ziet het programma voor die zaterdag 31 augustus a.s. er uit?

Om 6.30 uur samenkomst in de Gerlachuskerk aan de tombe van St. Gerlach. Daar wordt begonnen met een kort gebed. Dan lopen we via de Gerlachuskapel in de Onderstestraat, waar we even halt houden, naar Geulhem; via het bospad naar boven de Mussenput op, naar de Schone Poel (ongeveer 7.00 uur). We houden halt aan het kleine, heel oude kruiskapelletje van de Rasberg (7.10 uur). Een kort gebed alhier. Mensen uit Berg e.o. kunnen hier ook aansluiten. Allicht is het mooiste te beginnen in Houthem, maar zij die bergop willen vermijden, kunnen dus bij het kruiskapelletje “instappen”.

Samen trekken we de Rasberg af, door de straten van Scharn en lopen het centrum binnen, langs het geboortehuis van St. Lambertus. In de binnenstad beginnen we met gezamenlijk gebed. Via de Sterre-der-Zee gaan we naar de Sint Servaas, waar we aan het hoofdaltaar de feestelijke pelgrimsmis vieren. De mis is om 9.00 uur. Na de H. Mis bezoeken we het graf van Sint Servaas in de crypte. Daarna wordt u door parochie St. Servaas een kop koffie aangeboden in de Kanunnikkenkelder. De terugkeer naar Houthem is op eigen gelegenheid.

Loop U ook mee ?

Gerlachus liep op blote voeten. Dat doen wij niet, maar we trekken wel in zijn geest. Doe mee en vraag anderen in Uw omgeving ook mee te lopen. Ook niet-parochianen zijn van harte uitgenodigd mee te lopen. Het verzoek is wel U tijdig op te geven.

Meer info en aanmelding : de heer Wiel Coenjaerts, telefoon 043-6042336, email: wmmcoenjaerts@ziggo.nl of bij pastoor J.M. Burger, email: jburger@hetnet.nl.

Ook de niet-wandelaars zijn van harte welkom om deel te nemen aan de eucharistieviering in de St. Servaasbasiliek (aanvang 9.00 uur).