Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Septemberwandeling Sportdorp Houthem

Septemberwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling start bij het Monument voor Den Gevallene, gelegen halverwege tussen Wittem en Eys. We lopen over het langgerekte plateau richting Simpelveld. Daarna gaan we langs de Eyserbeek terug via Simpelveld, Bulkemsbroek en Eys.

Wij starten, zoals gezegd bij het Monument op de natuurparkeerplaats. We bereiken ons startpunt als volgt. Vanaf de Holle Eik in Houthem rijden we via de doorgaande wegen door Valkenburg, Schin op Geul en Wijlre. Bij de bierbrouwerij houden we links aan richting Wittem. Op de Wittemer Allee slaan we de eerste weg links in, dit is de Wittemerweg. Na ongeveer 1 km zien we links het Monument.

Vanaf de parkeerplaats steken we de weg over en lopen langs de prachtige populieren, die dit gebied de fraaie bijnaam Kleine Toscane opleveren. Vervolgens blijven we onze deels geasfalteerde en deels onverharde weg over het plateau met prachtige panorama’s van het Heuvelland volgen. Na verloop van tijd dalen we af naar het Miljoenenlijntje en lopen langs de spoorlijn naar station Simpelveld. Dan wandelen we tussen het vakantiepark door en dalen af naar de dorpskern van Simpelveld. Hier maken we een klein ommetje en bereiken de Eyserbeek bij De Rode Put (in Waalbroek een gehucht bij Bocholtz ligt het brongebied van deze beek). We gaan het rustig kabbelende en meanderende beekje met een lengte van ca. 10 km volgen en komen al snel bij de pauzeplek Brasserie Shoko op de Markt in Simpelveld. Na de pauze zoeken we weer snel het beekje op en gaan door Simpelveld in parkachtige omgeving en vervolgens door de weilanden van Bulkemsbroek de Eyserbeek volgen. Sinds kort is er een wandelpad aangelegd, waardoor we de beek langs Landgoed Goedenraad en door het Froweinbos kunnen volgen tot in Eys. Daar lopen we door de dorpskern in de richting van het gehucht De Piepert en verlaten de Eyserbeek.(De beek mondt enkele kilometers verderop bij Kapolder in de Gulp en enkele meters verderop bij Gulpen in de Geul). Wij gaan onder het spoorwegviaduct van het Miljoenenlijntje door en tot slot omhoog naar ons uitgangspunt.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 21 september a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de startplaats; halverwege tussen Wittem en Eys bij het Monument (hoogste punt), waar we omstreeks 10.20 uur starten voor een wandeling van ca. 13,5 km.

De tocht is niet zwaar; immers wij starten op het hoogste punt en volgen het plateau; dalen af naar Simpelveld en lopen terug door het vrijwel vlakke Eyserbeekdal. De pauzeplek ligt na ca. 8 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!