Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Valkenburg herdenkt en viert 75 jaar bevrijding, ook in Houthem!

Valkenburg herdenkt en viert 75 jaar bevrijding, ook in Houthem!

Samen met de organisaties Stichting Liberty Maastricht, Landal Kasteeldomein de Cauberg, de dorpskernoverleggen Sibbe, Berg en Terblijt en Schin op Geul, de Limburgse Jagers, veteranen van toen en nu, het Ministerie van Defensie, het Korps Limburgse Jagers, de ondernemers van het Walramplein en tal van andere ondernemers en organisaties uit Valkenburg aan de Geul wordt een dag- en avondvullend programma gepresenteerd.

Programma

09:00-10:00 uur:
Tocht van 75 voertuigen vanaf Landal Kasteeldomein de Cauberg naar Château Sint Gerlach.

Programma

09:00-10:00 uur:
Tocht van 75 voertuigen vanaf Landal Kasteeldomein de Cauberg naar Château Sint Gerlach.

10:30-12:00 uur – activiteiten in Houthem:
Herdenkingdienst in de Sint Gerlach Kerk te Houthem voor genodigden en bewoners die vooraf digitaal een ticket bestelden. De plaatsen zijn beperkt, dus reageer snel en bestel je kaartjes hier onderaan de pagina. Deze dienst wordt i.s.m. de lokale geloofsgemeenschappen, het Platform Wereldburgerschap, de stichting Liberty Maastricht en diverse andere organisaties georganiseerd.

Liberty Maastricht presenteert op het terrein van Chateau Sint Gerlach 80 historische Amerikaanse legervoertuigen, materieel en groepen van onder andere soldaten en medisch personeel uit die tijd. De Houthemse Brassband Sint Gerlach geeft een concert op het terrein. Er is de mogelijkheid om kennis te maken met een twaalftal Amerikaanse veteranen.

12:30-13.00 uur:
Vertrek van de 80 legervoertuigen en groepen van Liberty Maastricht naar drie dorpskernen. Een programma van activiteiten geïnitieerd door de kern overleggen. In deze dorpskernen worden steeds 25 voertuigen, zangers uit Engeland en diverse groepen re-enactors achter gelaten. Samen met de betreffende dorpskern zorgen zij voor een feest in de kern. Wethouder Claudia Bisschops en de Valkenburger Gijs Tuinman, onderscheiden met de Militaire Willems-Orde en de Bronzen Leeuw begeleiden de tocht naar de kernen.

De historische legervoertuigen en groepen doen de 3 kernen aan via de volgende route: Joseph Corneli Allee, Sint Gerlach, Onderstestraat, Geulweg, Geulhemmerweg, Grotestraat, rotonde ¾, Rijksweg N 590, Monulphusplein (25 legervoertuigen blijven achter), Valkenburgerstraat, Fonterstraat, rechtsaf naar Rijksweg N 590, Kleine Heideweg, Lindenstraat, Franse Steeg, Smitserweg, Bemelerweg, Dorpstraat, Kleine Linde (25 legervoertuigen en groepen blijven achter), Lokerstraat, Bergstraat, Sibbergrubbe, Oud Valkenburgerweg,  Strucht,  Grachtstraat (plaquette 1), Breeweg, Kerkplein (plaquette 2), Breeweg, Warande, Ljubljanaplein (laatste 25 voertuigen blijven achter).

14:30-15:00 uur:
De aanwezige veteranen worden ontvangen bij Leeuw aan de Brug en bezoeken de Old Hickory Brug in de Halderstraat.

15:15-16:00 uur:
Feestelijke intocht van de legervoertuigen, de ‘bevrijders’ en hun gevolg vanuit de 3 dorpskernen, naar het Walramplein. Dit is dezelfde route die de bevrijders in september 1944 hebben gevolgd.

16:00-23:00 uur:
Feest op het Walramplein, met een programma vol entertainment. Denk hierbij aan DJ D-Day, Natasha Harper, Johnny Victory en The Rum and Cola Girls. Johnny Cash Tribute en Def Americans sluiten af. Historische vliegtuigen zorgen rond 15:30 uur voor een unieke fly-over.Tussen 18:00-18:30 vertrekken de voertuigen en de re-enactors naar de Cauberg.

19:30-22:00 uur: 
Bevrijdingsconcert in het Openluchttheater Valkenburg, met muziek die verwijst naar de meidagen van 1945, maar tevens de veelzijdigheid van de Fanfare ‘Bereden Wapens’ uit Vught illustreert. Met solistische medewerking van de 3 zangeressen van Les Chouettes. Muzikale leiding: ritmeester dirigent Harold Lenssen. Info en tickets: www.openluchttheater-valkenburg.nl

20:00-22:30 uur:
Bevrijdingsfeest Landal Kasteeldomein de Cauberg. Tijdens dit bevrijdingsfeest zijn alle artiesten en re-enactors van het middagprogramma aanwezig. Het park is gedurende alle dagen gehuld in oorlogssfeer.

Op de route graag de hele dag de vlag buiten hangen! De ‘bevrijders’ vinden het een feest als iedereen ze massaal en uitbundig op de route verwelkomt! 

Foto: archief Frans/Hans Hoffman.

De toegang bij alle evenementen is gratis.