Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Wandel 23 september mee met Sportdorp Houthem

Wandel 23 september mee met Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling voert naar Eckelrade. Via de dorpskern lopen we naar het Savelsbos en vervolgen onze weg door het bos in de richting van Gronsveld. We blijven in het bos zuidwaarts lopen langs Rijckholt, buigen naar het oosten en verlaten het bos pas bij Moerslag; dus een wandeling in een bosrijke omgeving. Dan gaan we via Libeek en de Heerkuil naar Herkenrade en tot slot achter St. Geertruid langs terug naar Eckelrade.

Wij starten op het Rosplein vóór de St. Bartholomeuskerk van Eckelrade. We bereiken het dorpje als volgt. Via Houthem gaan we via de Vogelzangweg/Barakkenberg naar Berg; steken de Rijksweg over naar het gehucht Terblijt en rijden via Gasthuis en langs ’t Rooth  via de Keunestraat naar Cadier en Keer. Hier gaan we op de T-splitsing naar rechts via de Limburgerstraat. Dan slaan we de 2e straat links in (Vendelstraat) en rijden door tot de Rijksweg Vaals-Maastricht. Hier gaan we ca. 20 m naar rechts en slaan links de Eckelraderweg in. Die blijven we geruime tijd rechtdoor volgen tot we in Eckelrade komen. In de bebouwde kom aldaar gaan we naar rechts en komen uit op het Rosplein in Eckelrade. Mocht er op dit plein geen parkeerplaats meer zijn, dan het stijgende klinkerpad links van de kerk oprijden en achter de kerk parkeren!

Vanaf de parkeerplaats gaan we via een binnendoorpad naar de Linderweg in Eckelrade. Dan gaan we al snel in de richting van het Savelsbos via weilanden en akkers. In het bos dalen we af en buigen naar links en bereiken de bosrand, die we enige tijd volgen. Dan gaan we stijgen en dalen en komen in de Trichtergroeve. Vervolgens steken we de Eckelraderweg over en lopen het zuidelijke deel van de Savelsbos binnen; we lopen rechtdoor tot bij de Scheggelder Grubbe. Hier maken we eerst een omtrekkende beweging en gaan dan via een bruggetje over de grubbe heen en dalen. Voordat we echter het bos uitlopen, gaan we naar links en bereiken via een klimmetje verderop de Henkeput. Dan dalen we weer af naar de bosrand, die we even volgen en bereiken via een klimmetje de Vuursteenmijn. Hierna blijven we op hoogte lopen door het bos en buigen af naar het oosten. We bereiken zo de plek waar we afdalen naar onze pauzeplaats: Camping/Eetcafé De Bosrand, Moerslag 4, 6265 NC St. Geertruid.

Na de pauze gaan we al gauw via een grubbe omhoog in de richting van en naar Libeek. Hier dalen we via een landweg af naar St. Geertruid en vervolgens gaan we naar de Heerkuil. Hier gaan we lichtstijgend naar Herkenrade en de Roskuil. Dan lopen we tot slot via veldwegen en even over de verkeersweg naar de Dorpsstraat in Eckelrade en de parkeerplaats op het Rosplein.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 23 september a.s. Plaats van samenkomst De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats/startplaats op het Rosplein te Eckelrade, waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van ca. 14 km.

De tocht is middelzwaar, want er zitten heel wat (korte) hellingen en dalingen in het parcours. De pauzeplek ligt na ca. 8 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of e-mail hounjet@home.nl.