Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Wandel a.s. zaterdag met Sportdorp Houthem in Bunde

Wandel a.s. zaterdag met Sportdorp Houthem in Bunde

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling brengt ons vanuit Bunde naar het Maasdal en wel de Grensmaas bij Borgharen en Itteren; op de terugweg naar Bunde volgen we de Geul stroomopwaarts.

Wij starten op de parkeerplaats bij het voormalige station aan de Spoorstraat te Bunde. Wij bereiken Bunde als volgt. Vanuit Houthem via de doorgaande weg langs Stella Maris door Meerssen; daar naar rechts over de spoorovergang. Vervolgens naar links Proost de Beaufortstraat met de bocht mee naar de rotonde toe. Hier rechtsaf en op de volgende rotonde naar links. Tot slot doorrijden tot Bunde, dan over de spoorwegovergang en meteen rechts de Spoorstraat in en de parkeerplaats aan de rechterkant.

Itteren en Borgharen hebben in 1993 en 1995 te maken gehad met overstromingen. Om de bewoners deze narigheid in de toekomst te besparen, heeft men om de dorpskernen heen een dijk aangelegd. Verder heeft men de Maas meer ruimte gegeven en is er een prachtig natuurgebied, het Daelderveld, ontstaan. Dit gebied wordt het hele jaar door begraasd door Konikspaarden.

Vanaf de parkeerplaats gaan we naar links richting Meerssen via de Hemelboomstraat (langs het spoor) naar de Appellaan, hier naar rechts en vervolgens over het Koeienpaadje naar het buurtschap Weert. Onmiddellijk daarna gaan we via het Bunderveld en begeleid door de Geul richting Meerssenhoven. Dan gaan we naar de brug over het Julianakanaal en komen in Itteren. Vervolgens gaan we naar links langs Ankersmit/Sibelco en de Wiegershof  in de richting van Borgharen. Vóór we dit dorp bereiken, gaan we het natuurgebied het Daelderveld in; we zien het paardengraf en lopen langs de verruimde Maas stroomafwaarts naar het kapelletje in Itteren toe. Vervolgens lopen we pal langs de Maas (waar schotten geplaatst kunnen worden tegen hoogwater) achter de huizen door tot de dijk. Dan gaan we naar de Brigidahoeve in Itteren toe, waar we pauzeren. Daarna lopen we nog even langs de Kanjelbeek en een stukje over de dijk en keren terug naar Op de Bos en verlaten via de doorgaande weg en de brug dit mooie zuidelijke deel van de Grensmaas. Tot slot lopen we over de dijk langs het Julianakanaal naar de Geul toe. Waar deze onder het kanaal doorloopt, volgen wij ze naar Bunde toe. Via een karakteristiek gedeelte van Bunde keren we terug naar ons uitgangspunt.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 14 juli a.s. Plaats van samenkomst De Holle Eik te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats in de Spoorstraat te Bunde, waar we omstreeks 10.20 uur starten voor een wandeling van ruim 13 km.

De tocht is niet moeilijk; we wandelen in open landschap door het vlakke Maas- en Geuldal. De pauzeplek ligt na 9 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.