Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Wandel mee met de Augustuswandeling van Sportdorp Houthem

Wandel mee met de Augustuswandeling van Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling voert ons naar Heugem-Maastricht; langs een voormalig grindgat van de Maas en over de (zomer)dijk richting Oost-Maarland. We gaan onder de snelweg door en via Rijckholt naar het Savelsbos. Wij lopen hier langs de bosrand tot de boswachterswoning. Hierna gaan we door grubben naar Gronsveld en tot slot via een natuur- en wandelpark naar De Heeg en Heugem.

Wij starten op de natuurparkeerplaats van Stichting het Limburgs Land bij Kasteel Hoogenweerth in Heugem. Via de toegangsborden Marina Maastricht, gelegen aan de Hoge Weerd, rijden we in de richting van Kasteel Hoogenweerth en nemen op de splitsing voor het kasteel de weg naar links, die ons op de parkeerplaats brengt.

We bereiken de startplaats als volgt. We gaan vanuit Houthem richting Meerssen en slaan linksaf naar snelweg A2. Die volgen wij richting Luik en rijden door de tunnel. Hierna nemen we afslag 56: Gronsveld. Op het einde van de afrit rijden we naar rechts over de Köbbesweg in de richting van de Hoge Weerd en Maas. Op het einde weer naar rechts en na ca. 1 km zien we links de borden Marina-Maastricht.

Vanaf de parkeerplaats gaan we naar links en langs een natuurgebied richting Eijsden. Bij een volgende parkeerplaats ter hoogte van de Köbbesweg lopen we naar en over de zomerdijk (met links een nabootsing van de Maastrichtse verdedigingswerken) in de richting van Oost-Maarland. We komen bij de spoorlijn, die steken we bij de spoorwegovergang over en gaan nu in de richting van Kasteel Rijckholt. We lopen door de bebouwde kom naar het Savelsbos. Vervolgens blijven we hier langs de bosrand doorlopen naar de Eckelraderweg. Dan gaan we weer verder in de bosrand en begeven ons naar de bekende boswachterswoning De Beuk. Daarna volgen we grubben die gescheiden worden door de Molenweg en bereiken onze pauzeplek Café De Zwaluw in Gronsveld. Dan nemen we de doorsteek langs de Dwaze Herder naar de A2. Voor we die bereiken slaan we het pad, dat er voorlangs loopt in.De snelweg wordt aan oog en oor onttrokken door een hoog talud, dat zeer geluiddempend werkt. Tot slot lopen we via een parkachtig gebied bij De Heeg en door de bebouwde kom van Heugem naar de parkeerplaats.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 24 augustus a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de natuur-parkeerplaats van Stg. Het Limburgs Land aan de Hooge Weerth te Heugem-Maastricht, waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van ruim 13 km.

De tocht is niet zwaar, want wij bevinden ons langs de boorden van de Maas en lopen van en naar de bosrand van het Savelsbos. Kortom: een vlakke, afwisselende wandeling met prachtige vergezichten. De pauze ligt na 9 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!