Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Wandel mee met Sportdorp Houthem

Wandel mee met Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling start in Noorbeek en leidt vervolgens naar de Voerstreek in België, waarbij wij de dorpjes St. Martensvoeren, St. Pietersvoeren en de gehuchten Veurs en Ulvend aandoen, waarna we terugkeren naar Noorbeek.

Wij starten in Noorbeek op de parkeerplaats aan de St. Maartensweg. Wij bereiken de startplaats als volgt. Vanaf De Holle Eik in Houthem, rijden we naar Berg en Terblijt. Daar vervolgen we onze weg via de Rijksweg naar Vilt, daar slaan we rechtsaf richting Sibbe. Op de rotonde bovenaan de Daelhemerweg, gaan we naar rechts. Vervolgens gaan we op de splitsing in Sibbe naar rechts en rijden via de doorgaande weg naar Margraten. Dan rijden we door het industrieterrein Aan de Fremme naar de rotonde op de Provinciale Weg. Hier gaan we naar links en vervolgens de eerste weg naar rechts N598 richting De Planck. Ter hoogte van het gehucht Hoogcruts naar rechts en doorrijden tot in Noorbeek. Daar slaan we na het bord P(arkeren) links in (St. Maartensweg) en rijden naar de parkeerplaats aan de rechterkant.

Vanaf de parkeerplaats lopen we naar rechts over de Schoolstraat en nemen de doorsteek naar de Heugdenweg. Daar naar links, die brengt ons naar de grens met België en de Voerstreek via de heerbaan Kattenroth. Wij dalen al snel af naar St. Martensvoeren, dat gedomineerd wordt door het daloverspannende hoge viaduct uit W.O. 1. Hier kiezen we de doorsteek naar buurtschap Berg met zijn visvijvers. Vervolgens gaan we lichtelijk klimmen naar het Alsbos. Daarna dalen we weer richting St. Pietersvoeren met de bekende Commanderij en het brongebied van de Voer. De Voerstreek dankt zijn naam aan het riviertje dat door dit gebied kabbelt en stroomt en in Eijsden uitmondt in de Maas. Daarna gaan we via de Vogelzang klimmen naar Veurs, een buurtschap met prachtige vakwerkhuizen, waar scènes uit de film De Bokkenrijders zijn opgenomen. In Veurs gaan we pauzeren bij de Veurzerbron, waar de Veurs, een zijbeekje van de Voer, ontspringt. Deze brasserie is ook bekend onder de naam Bij Jetteke en het Voerens Dröpke, gedestilleerd uit de sleedoorn. Dan lopen we naar de ondergrondse spoortunnel die Veurs met Teuven verbindt. We lopen eromheen en komen tenslotte uit in het Krindaal. Hier dalen we even om vervolgens via een steile klim door het Broekbos uit te komen bij De Eiken (buurtschap bij De Planck). Dan vervolgen we via een graspad onze route naar Ulvend en verlaten de Belgische Voerstreek weer bij Kattenroth. Tot slot lopen we via mooie vergezichten naar Vroelen, een gehucht bij Noorbeek via een weidepad. We komen dan uit op de St. Maartensweg in Noorbeek.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 19 oktober a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats aan de St. Maartensweg te Noorbeek, waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van ruim 14 km.

Het is een middelzware wandeling met na enkele kilometers een pittige afdaling en naar het einde toe een steile klim, verder een glooiend landschap; dus regelmatig stijgen en dalen. Het is een wandeling vol afwisseling, avontuurlijk en uitdagend met vaak ruwe, stenige paden. De pauze ligt na 9 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!