Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Wandel mee met Sportdorp Houthem

Wandel mee met Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling voert naar Hoensbroek en wel naar het welbekende Kasteel aldaar. Vervolgens lopen we via de gehuchten Laar, Swier en Retersbeek om uit te komen in Voerendaal. De terugweg verloopt via Voerendaal, het gehucht Ten Esschen en het natuurgebied De Koumen naar Hoensbroek.

Wij starten op de parkeerplaats bij Kasteel Hoensbroek aan de Juliana Bernhardlaan. De route naar Hoensbroek loopt-aangezien wij de Randweg bij Nuth niet kunnen benutten door de aanleg van de Buitenring– via Wijnandsrade. Vanuit Houthem nemen we de autosnelweg A79 richting Heerlen en onmiddellijk daarna de 1e afslag Hulsberg. Daarna op de rotonde naar links de doorgaande weg door Hulsberg. Dan de tweede weg rechts (Kersboomkensweg) naar Wijnandsrade. Hier ter hoogte van het kasteel naar rechts via de Allée. Bovenaan met de bocht mee naar links en de doorgaande weg door Swier en Brommelen volgen. Nadat de weg gaat stijgen, nemen we bovenaan de weg naar links (Terlindenweg) langs Hoeve Terlinden en de sportvelden. Tot slot slaan we bij de sportvelden op de 3-sprong linksaf en komen in de Klinkertstraat met rechts het kasteel en links de Droomvijver. Even voorbij  het kasteel slaan we op de ongelijke kruising rechtsaf (Juliana Bernhardlaan)en even verder ligt rechts de parkeerplaats bij het Kasteel.

Vanaf de parkeerplaats lopen we naar de Droomvijver en de Caumerbeek, die even verderop in de Geleenbeek uitmondt en volgen de paden naar Laar. Hier gaan we onder het snelwegviaduct door en lopen tussen de velden door naar Swier. Vervolgens gaan we over veldpaden naar het Isidoruskapelletje in Swier. We steken vervolgens de Luiperbeek over en komen uit in Retersbeek. Hier nemen we de doorsteek langs het Golfterrein naar het Hoenshuis en lopen onder het viaduct door Voerendaal binnen. Daar lopen we langs de Vincentiuskerk en naar het winkelcentrum Furenthela waar we gaan pauzeren bij ’t Koffiemueleke, Furenthela 13, te Voerendaal. Na de pauze lopen we via een ander viaduct Voerendaal uit en langs de Cortenbacherbeek naar de Puttersweg. Die steken we over en lopen met de beek mee, die weldra in de Geleenbeek zal uitmonden in de richting van Ten Esschen. Hier steken we de Beersdalweg over en lopen door het gehucht Ten Esschen naar de brug over de snelweg, die ons in Hoensbroek brengt. Hier gaan we via de Clausstraat naar het natuurgebied De Koumen; dat we in de lengterichting doorkruisen en uitkomen in het stadspark van Hoensbroek. Hier volgen we de Caumerbeek en keren zo terug naar Kasteel Hoensbroek.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 16 december a.s. Plaats van samenkomst De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats bij Kasteel Hoensbroek, waar we omstreeks 10.25 uur starten voor een wandeling van ca. 15 km.

De tocht valt in de categorie gemakkelijke wandeling, aangezien we ons in het vlakke terrein bevinden van meerdere beekdalen. De wandeling is overigens wat langer dan u gewend bent. De pauze ligt na 8 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel. 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.