Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Wandel weer mee met Sportdorp Houthem!

Wandel weer mee met Sportdorp Houthem!

Hallo Wandelaars,

De meiwandeling voert ons naar Epen en het z.g. 5-sterrenlandschap. Vanuit Epen lopen we omhoog naar achtereenvolgens het Onderste en Bovenste Bos. Dan dalen we af naar het gehucht Terziet en klimmen naar het even over de grens in België gelegen Sippenaeken. Tot slot dalen we af naar de Geul en lopen weer Nederland binnen en keren via het buurtschap Kuttingen en de Volmolen terug naar Epen.

Wij starten op de parkeerplaats, gelegen nabij de kerk aan de Kapelaan Houbenstraat in Epen. Wij bereiken Epen als volgt. Vanuit Houthem rijden we via de doorgaande wegen door Valkenburg, Schin  op Geul en Wijlre. Daar houden we links aan bij de Brand-Brouwerij en rijden naar Wittem. Daar steken we bij de verkeerslichten rechtdoor over en komen via de doorgaande weg door Partij en het naar rechts gelegen Mechelen in Epen. Al snel na het plaatsnaambord Epen volgen we niet de doorgaande weg naar links maar houden op de splitsing rechts aan en rijden de Kapelaan Houbenstraat in. Tot slot rijden we door tot na huisnummer 6 en slaan rechtsaf en komen uit op de parkeerplaats bij de kerk van Epen.

Vanaf de parkeerplaats gaan we onmiddellijk stijgen via de Boeienstraat. Vervolgens nemen we de Heimansstraat en de Witsebornsweg. Aan het einde hiervan gaan we weer stijgen naar het Onderste Bos toe. Dan zijn we op de gewenste hoogte en gaan het prachtige bos doorkruisen en bereiken vervolgens het Bovenste Bos. Hier lopen we naar de rechter bosrand en passeren enkele grenspalen. Bij Gp nr. 14 steken we de grens over en nemen de doorsteek richting Roebelsbos. Wij betreden dit bos overigens niet, maar gaan naar links en lopen al spoedig in de bosrand en keren via het bos weer terug op Nederlandse bodem en lopen dalend naar het gehucht Terziet toe. Hier wandelen we even langs de Terzieterbeek en gaan vervolgens via weilanden en stegelkes omhoog. Op de geasfalteerde weg gaan we naar rechts en lopen via ’t Veld weer België en het dorp Sippenaeken binnen. Dan gaan we al vrij snel pauzeren bij Bistro Le Soigneur, Rue de Beusdael 55 te Sippenaeken. Na de pauze lopen we over de Rue de Beusdael verder naar de St. Lambertuskerk van Sippenaeken toe. Hier gaan we naar links en dalen af naar Camping du Vieux Moulin en de Geul; we zijn weldra weer in Nederland. We blijven niet echt in de nabijheid van de Geul, want bij een houten bruggetje, steken we het snelstromende riviertje over. We gaan via paden naar het buurtschap Kuttingen  om vervolgens uit te komen bij de bekende Volmolen in Epen. Dan zijn we ook weer snel in de dorpskern en terug bij ons uitgangspunt.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 19 mei a.s. Plaats van samenkomst zoals gewoonlijk De Holle Eik te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats aan de Kapelaan Houbenstraat te Epen, waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van ruim 14 km.

De tocht is in het eerste gedeelte naar het bos toe zeer pittig, vervolgens vlak en dan een afdaling en een klimmetje. Het tweede gedeelte na de pauze  is gemakkelijk en bevat een afdaling en een vrijwel vlak gedeelte in de nabijheid van de Geul. De pauze is gelegen na ca. 9 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel. 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.