Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Juliwandeling Sportdorp Houthem

Juliwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling brengt ons naar het Land van Kalk, t.w. Ubachsberg en omgeving. Vanuit Ubachsberg maken wij eerst een ommetje langs Vrouwenheide en de gehuchten Bosschenhuizen en Huls. Vervolgens lopen we naar de Putberg, doorkruisen die en gaan naar Benzenrade. Daar lopen we door het Imstenraderbos en Imstenrade. Tot slot gaan we naar de Keverberg en lopen boven langs de Putberg terug naar Ubachsberg

We starten in Ubachsberg bij de Bernarduskerk op het Bernardusplein. We bereiken het startpunt als volgt. We rijden in Houthem richting Broekhem, gaan op de eerste rotonde naar links en op de volgende rotonde naar rechts. We gaan de snelweg A79 op en volgen die langs Hulsberg en Klimmen en slaan op de volgende afslag (Kunrade) af naar rechts. We gaan naar rechts op de Provinciale weg en rijden door tot de verkeerslichten in Kunrade. Hier rijden we naar rechts en via de Bergseweg omhoog naar Ubachsberg. Op het einde gaan we naar links en zijn in de Kerkstraat. Net voorbij de kerk rijden we naar rechts het Bernardusplein op, waar we parkeren.

De wandeling heeft een 8-vorm met als draaipunt de bovenzijde van de Putberg. Vanaf de parkeerplaats verlaten we al snel Ubachsberg en richten ons vizier op de Vrouwenheide. Het is bekend als het Eiland van Ubachsberg toen hier de Oostermaas langs stroomde. Vervolgens gaan we via landwegen naar het gehucht Bosschenhuizen met zijn mooie kapel en lopen in de richting Huls, waar we uitkomen in de woonkern. Hier lopen we naar links naar de kleine rotonde. Daar gaan we via draaihekjes het weiland en een plantage in en zijn aan de bovenzijde van de Putberg beland. We dalen en zowat halverwege gaan we via een trappenpad omhoog en vervolgens door het bosgebied naar beneden en komen uit op de Daelsweg. Hier gaan we naar rechts onder het snelwegviaduct door en vervolgens naar Benzenrade. Hier gaan we pauzeren bij ’t Koffiehuuske. Daarna trekken we verder door Benzenrade. We zien  aan de rechterkant een smal stroompje in de weilanden; dit is de Geleenbeek. We gaan naar links en bereiken via een bosschage de Benzenraderhoeve. Daar ontspringt de Geleenbeek in de plas op de binnenplaats. We gaan vervolgens langs de boerderij door het weiland naar het Imstenraderbos. Daar zien we rechts van ons de Benzenraderbreuklijn. Dit is het gebied waar delen van aardschollen waaruit de aarde is opgebouwd tegen elkaar aanbotsen en deels over elkaar heen schuiven. In het Imstenraderbos houden we rechts aan en vervolgen ons pad met een daling en stijging en gaan dan naar links om de uitgang van het bos te bereiken. We komen uit dichtbij de autosnelweg en gaan naar links naar het gehucht Imstenrade. Op de Rijksweg gaan we naar rechts en over de snelweg heen en lopen vervolgens naar de Keverberg en de kop van de Putberg. Tot slot lopen we via landwegen rechtstreeks naar Ubachsberg  en de Bernarduskerk toe.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 18 juli 2020. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats op het Bernardusplein te Ubachsberg, waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van ca. 14 km.

De tocht is niet moeilijk, hoewel er in dit glooiende landschap wat lichte stijgingen en dalingen  voorkomen. De wegen zijn in dit jaargetijde vaak modderig. De pauze ligt na ca. 7,5 km. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel. 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!