Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Maartwandeling Sportdorp Houthem

Maartwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling voert ons naar het Savelsbos in Gronsveld. We volgen het zuidelijk deel van het Savelsbos; eerst de bovenloop van dit hellingbos en vervolgens de benedenloop. Het wordt dus een echte boswandeling.

Wij starten op de parkeerplaats van sportcentrum ’t Vroendel, Keerderweg 1, Gronsveld. We bereiken de parkeerplaats als volgt. Vanaf De Holle Eik in Houthem rijden we naar links richting Meerssen. Als we Houthem achter ons gelaten hebben, slaan we al snel linksaf naar de snelweg A79. We rijden tot Maastricht over de A79 en gaan vervolgens via de A2 en de tunnel verder over de snelweg. We nemen de afslag Gronsveld en slaan op de Köbbesweg linksaf en bereiken zo de Rijksweg. Dan doorrijden tot de rotonde links aanhouden en daarna rechtsaf over de Kampweg  richting Eckelrade/St. Geertruid. Vervolgens slaan we de eerste weg links in, dit is de Keerderweg, en rijden naar de parkeerplaats van sportcentrum ’t Vroendel in Gronsveld.

Op de wandeling slaan we met de rug naar de parkeerplaats rechtsaf en begeven ons naar het schitterend gelegen voormalige boswachtershuis De Beuk met een prachtig panorama. Vervolgens begeven we ons naar de Trichterberg met zijn voormalige mergelgroeve. We steken daarna de Eckelraderweg over, lopen het Savelsbos in en passeren verderop via een brug de Scheggeldergrubbe. We vervolgen onze weg door het bos en klimmen naar het hooggelegen pad dat ons via een klimmetje bij de Henkeput brengt. Weer even verder bereiken we de bekende Vuursteenmijn van Rijckholt. Dan lopen we verder over het bovenpad in het bos en met een bocht in de richting van St. Geertruid. Naar het einde van het bos toe, slaan we af naar rechts om bij Uitspanning De Bosrand te komen. Vervolgens gaan we de tamelijk vlakke terugweg volgen in de benedenloop van het Savelsbos. We lopen nu eens door, dan weer in de bosrand. We passeren het voormalige klooster van Rijckholt en gaan via veldwegen terug naar de bosrand. Tot slot lopen we via de benedenzijde van de in de helling gelegen boswoning De Beuk terug naar ’t Vroendel in Gronsveld.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 19 maart as. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats ’t Vroendel in Gronsveld, waar we omstreeks 10.20 uur starten voor een wandeling van ca. 14 km.

De (helling)tocht is in het eerste gedeelte tot de pauze middelzwaar door de vele klimmetjes; het tweede gedeelte telt slechts een klimmetje en is verder vlak. We komen wel regelmatig omgevallen bomen tegen ten gevolge van de februaristormen -al of niet opgeruimd-, die vormen echter ook een uitdaging. De pauzeplek ligt na ca. 8 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!