Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Septemberwandeling Sportdorp Houthem

Septemberwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling start in Vijlen, loopt op de heenweg door het Vijlenerbos en daalt af naar Cottessen en de Geul. De terugweg verloopt via Camerig, het Elzetterbos, Rott en Melleschet naar Vijlen.

Wij starten op de parkeerplaats van de Pastorijweg te Vijlen. We bereiken Vijlen als volgt. We rijden vanuit Houthem naar Valkenburg en vervolgens via de doorgaande weg door Schin op Geul en Wijlre. Daar slaan we rechtsaf bij de brouwerij; daarna  linksaf en volgen we weer de doorgaande weg naar Wittem. Hier slaan we bij de verkeerslichten linksaf en rijden via de Rijksweg langs Wahlwiller en Nijswiller. Bij de rotonde ter hoogte van Mamelis slaan we rechtsaf naar Vijlen via de Mamelisserweg. We negeren zijwegen en slaan bovenaan de kruising linksaf over de Vijlenberg. Tot slot slaan we de eerste weg linksaf (Pastorijweg) in en parkeren er aan de linkerkant.

Vanaf de start in Vijlen lopen we omhoog naar de St. Martinuskerk de hoogst gelegen kerk van Nederland. Dan lopen we via mooie paadjes naar het Vijlenerbos en doorkruisen het bos via paden naar de Zevenwegenweg toe. Dan dalen we nog even via een bospaadje en een holle weg met een dassenburcht af naar het gehucht Cottessen. Daar gaan we naar de lager in het dal gelegen Geul. We passeren de Heimansgroeve: de enige plaats in Nederland waar het Carboon (steenkolenlaag) aan de oppervlakte komt. We volgen nog even de meanderende Geul en gaan vervolgens stijgen naar het gehucht Camerig. Hier gaan we ook pauzeren bij Restaurant/Camping Rozenhof. Daarna gaan we verder stijgen via bospaden naar het Elzetterbos en dit gaan we eveneens doorkruisen. Wij komen vervolgens uit in het gehuchten Rott en Melleschet (behorend bij Vijlen) en keren via een mooi weidepad terug naar het mooie bergdorp Vijlen.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 19 september a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats aan de Pastorijweg te Vijlen, waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van ruim 13 km.

De tocht is pittig en soms zwaar, want we gaan regelmatig klimmen en dalen zowel op de heen-als de terugweg. Het is een bosrijke en afwisselende wandeling van het hoogste punt van Vijlen via boswegen naar de Geul toe en terug.

Hebt u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail: hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!