Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Expositie Moeder Teresa in heiligdom St. Gerlach

Expositie Moeder Teresa in heiligdom St. Gerlach

Moeder Teresa deed veel voor goede doelen. Ze zette zich in voor de armste van de armste mensen. Dat was in Calcutta in India, een miljoenenstad waar mensen vaak lagen te sterven op straat. Toen ze werd geboren op 26 augustus 1910 in Skopje kreeg ze de naam Agnes Gonxha Bojaxhiu. Toen ze twaalf was, wist ze voor het eerst dat ze voor God wilde werken. Ze bad heel veel en en sprak over deze gedachten met haar zus en moeder. Toen ze 18 werd, nam ze haar beslissing en trad binnen bij de zusters van Loreto. Hier kiest ze de naam: Moeder Teresa. Op 1 november, vertrok ze naar India, het land waarvan ze droomde.

Ze wordt naar Calcutta gezonden om lerares te worden. De kinderen houden van haar enthousiasme en vlug telt de school 300 kinderen. Moeder Teresa krijgt echter een nieuwe boodschap van God: ze moet het klooster verlaten om de armste onder de armen te helpen en bij hen te leven. Eerst gaat ze een opleiding volgen voor verpleging. Hoe kan ze anders genezen? Terug in Calcutta gaat zuster Teresa in de sloppenwijken en op de straten, spreekt ze met de armen en helpt hen. Ze helpt hen om baby’s te wassen, hun wonden te reinigen. Ook helpt ze veel besmettelijke melaatsen die door de familie zijn uitgestoten. Iedere dag loopt moeder Teresa met de zusters van de orde door de straten van Calcutta. Iedereen die verlaten is of geen huis meer heeft, kan bij moeder Teresa terecht.

Zuster Teresa krijgt hierdoor een Indische nationaliteit. Zuster Teresa ziet hoe de groep groeit. Ze weet dat ze eraan kan denken een orde te beginnen: de Zusters van Naastenliefde. Over de hele wereld krijgt ze volgelingen die hetzelfde werk als moeder Teresa willen doen. Naast tal van andere prijzen won ze in 1971 de Paus Johannes XXIII – vredeprijs, in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede en in 1992 de UNESCO – prijs voor Vredeseducatie.

Moeder Teresa stierf op 5 september 1997 in Calutta na een hartaanval. In 2003, slechts zes jaar en zes weken na haar overlijden, werd moeder Teresa zalig verklaard door paus Johannes Paulus II. Hij wilde haar ook meteen heilig verklaard zien, maar de kardinalen wezen dit af omdat dit nog nooit was gedaan in de Rooms-Katholieke Kerk. Voor de mensen in India is zij na Gandhi de grootste Indiƫr aller tijden.

De openingstijden: 27 maart t/m 22 mei op ma. t/m za. van 10.00-16.30 uur, zo. vanaf 10.30 uur.