Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Naam nieuwe wandelbrug onthuld

Naam nieuwe wandelbrug onthuld

Op 23 augustus 2022 heeft wethouder N. Dauven het naambordje onthuld van het nieuwe wandelbruggetje over (de molentak van) de Geul, achter Berghotel Vue.

Het bruggetje en het nieuw aangelegde struinpad op de zuidelijke oever vormen een schakel in het wandelroutenetwerk dat rond 2015 in het kader van ”Buitengoed Geul en Maas” (samenwerkings­project tussen gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul en provincie Limburg) is aangelegd. Het verbindt het Geulhemmermolenpad (naast het Belgisch Rijwielhuis) via het voorheen doodlopend voetpad naar de watervallen, met het Ingendael. Met deze brug en struinpad wordt tegemoet gekomen aan de wens van veel gebruikers van het gebied.

Op verzoek van en in overleg met de gemeente heeft de stichting Wij Houthem Sint Gerlach de volledige voorbereiding en uitvoering op zich genomen. In 2017 hebben de eerste gesprekken plaats gevonden. Vijf jaar later en een pandemie en een forse overstroming verder, is de wandelbrug en het toeleidende struinpad in het voorjaar van 2022 gereed gekomen. Met de onthulling van het naambordje (Somersbrökske) is het project gereed.

De benaming is een voorstel van de Heemkundevereniging Houthem-Sint Gerlach en verwijst naar de blokbrekers Somers; deze woonden in een inmiddels afgebroken pittoresk huisje aan de Geulbrug over de molentak van de Geul; zie voor meer info en oude ansichten: https://houthem.info/pages/Somers_bruggetje.htm.