Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Sportdorp Houthem wandelt 20 augustus in de omgeving van Ransdaal

Sportdorp Houthem wandelt 20 augustus in de omgeving van Ransdaal

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling brengt ons in Ransdaal. Vanuit de dorpskern lopen we naar het Ransdalerveld; vervolgens wandelen we naar buurtschap Terveurt. Daarna gaan we onder de autosnelweg door ter hoogte van het gehucht Barrier en begeven ons naar buurtschap Gen Huisken. Dan gaat de tocht verder naar Klimmen en buurtschap Termaar om in het gehucht Dolberg uit te komen. Tot slot gaan we naar buurtschap Koulen en dalen af richting de Zes Baanhoezer om te eindigen in Ransdaal op het Dorpsplein.

Wij starten op de parkeerplaats van het Dorpsplein in Ransdaal. We bereiken de startplaats als volgt. We rijden vanaf verzamelplaats De Holle Eik naar de doorgaande weg naar rechts richting Valkenburg en vervolgens via de doorgaande weg naar Schin op Geul. We vervolgen de weg door  het dorp en rijden verder tot het  linksgelegen tankstation in Opscheumer. Daar slaan we linksaf en volgen de doorgaande weg (Ransdalerstraat) naar Ransdaal. Aldaar slaan we na de school en nog vóór de kerk, linksaf  (Gerbergastraat) en rijden even linksaanhoudend naar het Dorpsplein en de parkeerplaats in Ransdaal.

Vanaf de parkeerplaats lopen we even naar rechts en vervolgens links naar de Ransdalerstraat. We lopen vervolgens al gauw het dorp uit richting de Gracht (St. Gillisstraat) en het Ransdalerveld. We maken er een flink ommetje door het akker- en weidegebied en keren terug via de Karstraat. Dan gaan we naar de voormalige kalkoven Kaardemich en onder het spoorwegviaduct door naar Terveurt. We komen uit op de Provinciale weg Valkenburg-Heerlen en slaan af naar Barrier, onder de autosnelweg door naar Gen Huisken en verderop richting Klimmen. Daar gaan we bij de St. Remigiuskerk en de school Ummer Klumme naar de sportvelden richting Termaar. Halverwege nemen we de doorsteek richting Dolberg; waar we gaan pauzeren. Daarna gaan we via veldwegen naar buurtschap Koulen. We dalen de Koulenberg gedeeltelijk af en nemen op de splitsing de veldweg naar de Zes Baanhoezer en bereiken het gehucht Opscheumer. Daar gaan we onder het spoorwegviaduct door naar de Drieherenweg om in Ransdaal terug te keren.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 20 augustus as. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats op het Dorpsplein te Ransdaal, waar we omstreeks 10.20 uur starten voor een wandeling van 14 km.

De tocht is niet moeilijk, hoewel termen als Ransdaal en Klimmen anders doen vermoeden, want de hoogteverschillen in het parcours zijn niet groot. Het is een golvend parcours met lichte hellingen en dalingen; gedomineerd door de H. Theresiakerk van Ransdaal en de St. Remigiuskerk van Klimmen. De pauzeplek ligt pas na 10 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.