Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Sportdorp Houthem wandelt in voormalige mijnregio

Sportdorp Houthem wandelt in voormalige mijnregio

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling volgt o.a. het Mijnspoorpad en loopt door de voormalige mijnregio. We starten bij Kasteel Hoensbroek en lopen via Vaesrade naar de Muldersplas en vervolgens naar Kasteelhoeve Terborgh in Schinnen. We keren terug via Schinnen, Kathagen, Nuth en buurtschap Terschuren naar Kasteel Hoensbroek.

We starten op de parkeerplaats van Kasteel Hoensbroek, gelegen aan de Juliana/Bernhardlaan te Hoensbroek.

We bereiken Kasteel Hoensbroek als volgt. Vanuit de Holle Eik te Houthem rijden we in de  richting van Valkenburg. Bij de rotonde in Strabeek houden we links aan en op de volgende rotonde houden we rechts aan naar de snelweg A 79. Vervolgens nemen we op de snelweg de eerste afslag  (Hulsberg). Op de rotonde na de afrit slaan we linksaf en rijden door Hulsberg via de Provinciale weg. Hierop slaan we de 2e weg rechtsaf naar Wijnandsrade via de Kerstboomkesweg. Op het einde ervan slaan we ter hoogte van Kasteel Wijnandsrade rechts af naar de (Kasteel) AllĂ©e. Op het einde  links, richting Swier en doorrijden naar en door Brommelen. Voorbij dit gehucht in de helling slaan we links af en rijden over het viaduct van de snelweg. Tot slot op de splitsing daarna links aanhouden en we zijn in de Klinkertstraat en zien reeds het kasteel. Om te parkeren doorrijden tot de kruising en rechtsaf Juliana/Bernhardlaan en onmiddellijk daarna rechts de grote parkeerplaats.

Vanaf Kasteel Hoensbroek lopen we de Zandbergsweg omhoog en door het Schurenbergpark (herdenkingsplaats) en gaan via het viaduct over de Parkstadring naar en door Vaesrade. Hierna dalen en stijgen we naar en door Thull en bereiken de Muldersplas. Dan via het Mulderspad naar Schinnen en met het Vonderenpad langs de Geleenbeek en dan nog even stijgen en dalen naar Kasteelhoeve Terborgh. Hier gaan we pauzeren.

De terugtocht loopt via het zg. Mijnspoorpad met de Reuzenmijnlamp en een korte terugblik op het mijnverleden. Aangezien het mijnspoor nu voorzien is van een brede asfaltlaag, kiezen we het (onverharde) pad langs de Geleenbeek in Kathagen om in Nuth te komen. Daar gaan we onder de fietstunnel door. Tot slot gaan we via de schilderachtige buurtschap Terschuren en de Droomvijver terug naar Kasteel Hoensbroek.

De geplande datum voor de wandeling is dit keer, i.v.m. de Canavalsactiviteiten in het 3e weekend van februari. verplaatst naar de 4e zaterdag van 25 februari. Plaats van samenkomst: de Holle Eik, Baron de Delysstraat4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats aan de Juliana/Bernhardlaan van Kasteel Hoensbroek, waar we omstreeks 10.20 uur starten voor een wandeling van ca. 14 km.

De tocht is niet moeilijk. Voor de pauze wandelen we in licht heuvelachtig gebied met enkele  klimmetjes en dalingen; de terugweg is nagenoeg vlak. De pauzeplek ligt na ca. 7 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel o6-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!