Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Novemberwandeling Sportdorp Houthem

Novemberwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling voert ons naar Kerkrade en de welbekende groene long. Dit is de Anstelvallei, het stadspark, de slikvijvers, het stuwmeer de Cranenweijer en het Hambos.

Wij starten op de parkeerplaats bij station Kerkrade-Centrum, vlakbij het Continium aan de Hambosweg. De route is als volgt. Wij rijden vanuit Houthem naar de Strabeek-rotonde en nemen vervolgens de autosnelweg A79 richting Heerlen. We blijven op de snelweg doorrijden tot het einde toe in Welten. Hier slaan we bij de verkeerslichten rechtsaf naar de stadsautobaan N299 en nemen vervolgens de afslag Kerkrade-West. Op het einde van de afrit slaan we op de rotonde rechtsaf. We komen vervolgens bij de 2e rotonde; hier rechtdoor. Bij de 3e rotonde slaan we rechtsaf naar de Kerkradersteenweg. Deze blijven we geruime tijd rechtdoor volgen tot aan de spoortunnel. We rijden er onder door en nemen op de rotonde vlak daarna de eerste weg naar rechts de Caspar Sprokelstraat. Vervolgens slaan we de tweede straat rechts in en komen in de Kapellaan. Op het einde van de Kapellaan slaan we weer rechtsaf, de Stationsstraat in met rechts het Continium. Bij de spoorwegovergang slaan we nog eens rechtsaf de Hambosweg in en even verder ligt rechts de grote langgerekte parkeerplaats.

Vanaf de parkeerplaats lopen we het bosgebied van het Ansteldal in met op korte afstand de Anstelbeek. We lopen door tot de spoortunnel en gaan er onder door het geheel vernieuwde stadspark in. Hier maken we een ommetje en keren terug naar het Ansteldal en de -beek. Die volgen we via de achterkant van Kasteel Erenstein, vervolgens passeren we enkele slikvijvers. Dit waren de voormalige opvanggebieden van het steenkoolstof van de mijnen, het stof werd hier op de bodem van de vijvers  afgezet. Vervolgens werd de ingedikte slik uit de vijvers geschept en gedroogd om dienst te doen als brandstof voor kachels. Dan komen we bij het stuwmeer van de Cranenweijer, waar we geruime tijd omheen lopen. We passeren de waterzuiveringinstallaties en lopen in de richting van Hoeve Nieuw-Erenstein, die door het Limburgs Landschap in zijn oude luister hersteld wordt. Dan komen we in een drassig gebied, waar het IVN actief is, nabij het GaiaPark. We keren weer terug naar de voorzijde van de vijvers en lopen door tot de pauzeplaats: Fletcher Hotel Kasteel Erenstein, Kerkradersteenweg 4, 6468 PA Kerkrade.

Na de pauze lopen we de Kerkradersteenweg even omhoog en gaan vervolgens via de Herenanstelerweg naar de Hammolenweg en de Schutterstraat en komen zo in het Hambos. Hier komen we langs “Den Tempel” en bij “het Kapelsje”. We verlaten het bos even en wandelen over de spoorwegovergang en gaan weer het Hambos in langs het Miljoenenlijntje. We gaan onder een viaduct door en nogmaals het bos in en langs de Vloedgraaf gaan we naar het eindpunt toe.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 18 november a.s. Plaats van samenkomst De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats aan de Hambosweg bij station Kerkrade-Centrum in Kerkrade, waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van 13 km.

De tocht is niet moeilijk en vrij vlak; we bevinden ons in het dal van de Anstelbeek. Er is weinig hoogteverschil; de paden kunnen in dit jaargetijde natuurlijk wel modderig zijn. De pauze is gelegen na 8,5 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel. 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.