Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Kernwaarde Cultuurhistorie

Cultuurhistorie
Sleutelbegrippen zijn: architectuur, historische routes, tradities.

In en om Houthem – St. Gerlach bevinden zich 30 (rijks)monumenten en karakteristieke panden zoals het landgoed Chateau St. Gerlach, met o.a. het in 2017 geopende Paviljoen van de wereldberoemde architecte Francine Houben. Een eigentijds ontwerp. Dit geldt ook voor de Ronald McDonald Kindervallei van de Weense architect Hundertwasser. En niet te vergeten het enige in Nederland overgebleven houten stationsgebouw, dat verbouwd is tot vakantiewoning. Verder vindt u grotwoningen, kruizen en kapellen. Ook doorkruisen historische routes zoals Via Belgica, Camino Santiago en Pieterpad het grondgebied en zijn nog de nodige uitingen van tradities levend, zoals Gerlachusoctaaf, carnaval, Koningsdag, sacramentsprocessie, jaarmarkt, voettocht naar St. Servaaskerk in Maastricht, koningsvogelschieten, St. Martinusfeest en Kerstconcert.

Al deze verschijningsvormen dragen bij aan de intrinsieke waarde van ons dorp en onze gemeenschap, de kwaliteit van onze leefomgeving en de aantrekkelijkheid voor bezoekers. Het is zaak erin te investeren dat deze behouden blijven en (op onderdelen) verder te exploreren.

De inzet van Wij Houthem is om in het kader van “ons” erfgoed ons primair te richten op: het exploreren, uitbouwen en opwaarderen van historische routes en historische plaatsen; ondersteunen van initiatieven. Recente voorbeelden hiervan zijn de voorgenomen aanleg van een dorpswijngaard bij Halte St. Gerlach, de in aanleg zijnde grote wijngaard tegenover het landgoed Chateau St. Gerlach en de vergevorderde plannen tot de aanleg van een uitkijkpunt en een OV-overstappunt westelijk van de grote wijngaard bij het station in Houthem.