Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Parels rondom Gerlachus

Parels rondom Gerlachus

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in en rondom Houthem – Sint Gerlach met de interactieve wandelkaart op deze website of koop de wandelgids en laat u verrassen door het Gerlachusdorp Houthem, gelegen in Buitengoed Geul & Maas.

Klik hier en blader door de wandelbrochure

Op initiatief en met de inhoudelijke bijdragen van dorpsplatform Wij Houthem-Sint Gerlach bracht VVV Zuid-Limburg een nieuwe toeristische wandelbrochure uit met de titel ‘Parels rondom Gerlachus’. De brochure beschrijft 29 bijzondere bezienswaardigheden in Houthem-Sint Gerlach die ontdekt kunnen worden middels een eigen samengestelde cultuur- en/of mergelwandeling.

Welkom in Houthem-Sint Gerlach
Houthem ligt in een dal dat door de rivier de Geul is uitgeslepen. In de omgeving zijn bij opgravingen veel Romeinse resten gevonden van villa’s, een uitkijkpost, wegen en een begraafplaats. Recente opgravingen tegenover het landgoed Chateau St Gerlach hebben uitgewezen dat de huidige doorgaande weg naar Valkenburg een deel van de Via Belgica, de Romeinse weg van de Franse zeekust naar Keulen, is geweest. Het langgerekte dorp heeft 30 kleine rijksmonumenten: boerderijen veelal uit de vroege 18e eeuw, sommige zelfs met voorgangers uit de 14e eeuw. Ze zijn uit de kalkrijke mergelsteen opgetrokken, waarvan de mergel werd gedolven in de groeven in de onmiddellijke omgeving. De patroonheilige van Houthem is Sint Gerlachus, die er in de 12e eeuw als kluizenaar leefde in een holle eik. Als bedevaartsplaats trok Houthem in de loop der eeuwen enorm veel pelgrims, niet alleen naar Gerlachus zelf, maar ook vele volgers van de route naar Santiago de Compestella. Ook vandaag de dag trekken nog altijd pelgrims via Houthem St.Gerlach naar Spanje en overnachten in de Refugio naast de St Gerlachuskerk.

De brochure ‘Parels rondom Gerlachus’ neemt de wandelaar mee in een culturele en historische reis door Houthem-Sint Gerlach. Onderweg wordt men op de hoogte gesteld van de verhalen en bijzonderheden achter vele bezienswaardigheden en de belangrijke link tussen het dorp en de heilige Gerlachus. Zo staat de Sint-Gerlachuskerk in de top 100 van de Nederlandse erfgoedlijst, hebben vele wereldsterren (o.a. de Rolling Stones) en beroemdheden (o.a. president Bush) een bezoek gebracht aan Château St. Gerlach, vindt men authentieke rotswoningen, staat er het eerste en enige kleurrijke Hundertwasser gebouw van Nederland, een architectonisch topontwerp van de wereldbefaamde architecte Francine Houben en nog veel meer.

Wandelen in Houthem-Sint Gerlach
De brochure beschrijft geen vaste wandelroute, maar aan de hand van de nummering op de handige overzichtsplattegrond kan een eigen cultuur- en mergelwandeling worden gevolgd. Het maakt daarbij niet uit waar de wandelroute start. Daarbij wordt verwezen naar een extra wandelroute opgesteld door de geboren en getogen Houthemnaar Camille Oostwegel, dankzij wie het monumentale complex rondom de kerk is behouden en waardoor het dorp een belangrijke kwaliteitsimpuls heeft gekregen. In Houthem-Sint Gerlach zijn horecagelegenheden aanwezig zodat u onderweg even kunt uitrusten en genieten van een hapje en drankje. Verschillende Houthemse ondernemers vindt u terug in de brochure.

Verder zijn er op drie plekken (Geulhemermolen, Halte St. Gerlach en Holle Eik) informatieborden geplaatst, waar men direct kan zien waar de ‘Parels van Gerlachus’ zich bevinden. De borden zijn in samenwerking geplaatst met het Provinciale initiatief ‘Buitengoed Geul & Maas’ dat m.b.v. de gemeenten Meerssen, Valkenburg a/d Geul en Maastricht ervoor wilt zorgen dat lege landgoederen tot bloei komen, routes worden verknoopt en beleving en participatie ontstaan.

‘Digitale Parels’
Op iedere pagina van een beschreven bezienswaardigheid vindt u een QR-code. Na het scannen komt men automatisch terecht op de website van Wij Houthem met extra informatie, foto- en videomateriaal en een interactieve plattegrond. Geïnteresseerden kunnen op elk moment van de dag, op welke plek dan ook, meer te weten komen over Houthem-Sint Gerlach.

Meer informatie
De brochure ‘Parels rondom Gerlachus’ is verkrijgbaar bij alle VVV Zuid-Limburg vestigingen en verschillende ondernemers in Houthem-Sint Gerlach. Wilt u meer informatie over ‘Parels rondom Gerlachus’? Neem dan contact op met VVV Zuid-Limburg via 0900-555 9798 (€1,- p.g.), bezoek de website www.vvvzuidlimburg.nl of neem contact op met het dorpsplatform via info@wijhouthem.nl.