Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Oktoberwandeling Sportdorp Houthem

Oktoberwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling start bij Kasteel Elsloo en voert ons via Oud-Elsloo naar (het kunstmatige schiereiland tussen Maas en Julianakanaal) Meers en Maasband. Vervolgens gaan we naar Oud-Stein en het Ur-dal en natuurgebied Pasveersloot en tot slot via het Kasteelpark in Elsloo terug naar ons uitgangspunt.

Wij starten op de parkeerplaats voor Kasteel Elsloo gelegen aan de Oostelijke Kanaalweg vlak voor het binnenrijden van Oud-Elsloo. We bereiken de startplaats als volgt. Vanuit Houthem rijden we via de doorgaande weg naar en door Meerssen en Bunde. Hier gaan we naar rechts en komen via de doorgaande weg in Geulle. Dan vervolgen we onze weg door het dorp en op de splitsing voorbij  Café ’t Hemelke rijden we naar links. We dalen en komen met een bocht naar rechts op de Oostelijke Kanaalweg en blijven deze weg zo’n twee kilometer volgen tot Kasteel Elsloo. Hier parkeren wij aan de rechterkant voor het Kasteel.

Vanaf de parkeerplaats lopen we al snel via trappen omhoog naar Oud-Elsloo. Dan slaan we scherp links af en lopen naar de brug over het Julianakanaal naar Meers. We lopen via paden door een langgerekt bosje en weilanden langs de Maas naar dit dorpje. In dit gebied, dat een kunstmatig schiereiland tussen de Maas en het Julianakanaal vormt, heeft het Consortium Grensmaas grind gewonnen en het landschap prachtig heringericht. In het centrum van Meers gaan we naar rechts en via een (grind)plas en de karakteristieke Maasgehuchten, te weten Veldschuur en Maasband. Vervolgens lopen we naar het viaduct over het Julianakanaal naar Oud-Stein en dalen onmiddellijk af naar het dal van de Ur. Dit is een beekje dat ontspringt bij de ruïne van Kasteel Stein en enkele kilometers verderop in Urmond uitmondt in de Maas. Wij komen in voormalig DSM-gebied dat teruggegeven is aan de natuur en nu een nogal verwilderd natuurgebied is.  Dan bereiken we Oud-Stein en lopen onder het viaduct door en langs de Urbeek naar Brouwerij De Fontein, waar nog bier gebrouwen wordt. Hier gaan we pauzeren en dan langs de kasteelruïne Stein in de richting van Elsloo. We maken vervolgens nog een ommetje door de Pasveersloot; eveneens voormalig DSM-gebied waar water gezuiverd werd. Nu een mooi natuurgebied dat ons naar Elsloo terugleidt. Tot slot lopen we nog naar het Kasteelpark en wandelen via het mooie hellingbos met prieeltje naar de parkeerplaats bij Kasteel Elsloo.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 20 oktober a.s. Plaats van samenkomst De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats voor Kasteel Elsloo aan de Oostelijke Kanaalweg in Oud-Elsloo, waar we omstreeks 10.30 u. starten voor een wandeling van ca. 14 km.

De tocht is niet zwaar; immers wij bevinden ons in een vrijwel vlak landschap nabij de meanderende Maas. Enkele paden zijn wat moeilijker begaanbaar door de verwilderde plantengroei. De pauze ligt na ca. 9 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.