Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Wandel mee met Sportdorp Houthem

Wandel mee met Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

De volgende wandeling voert ons naar Rolduc bij Kerkrade. Vanaf de start bij Abdij Rolduc lopen we naar Herzogenrath en vervolgens het Wurmtal in. We lopen op de heen- en terugweg dicht in de buurt van de Wurm. Op de heenweg lopen we tot Kohlscheid en terug via Bardenberg en Burg Wilhelmstein naar Herzogenrath en Rolduc.

We starten op de parkeerplaats van Abdij Rolduc in de Heyendallaan te Rolduc. Hoe komen we  op de startplaats? Vanaf De Holle Eik te Houthem rijden we naar de rotonde in Strabeek, daar naar links en vervolgens op de volgende rotonde naar rechts en de A79 op.  We gaan via de snelweg richting Heerlen. Bij verkeersknooppunt Kunderberg gaan we naar rechts en volgen de A76 richting Kerkrade. We nemen afslag 7 (Kerkrade De Beitel) en vervolgen onze weg via N281 en N300 en Hamstraat en letten op de aanduiding  Rolduc.

Vanaf de parkeerplaats lopen we naar links langs de Abdijmuur en  langs 4 visvijvers. Dan gaan we naar de andere kant van domein Rolduc en lopen via het grensbospad Herzogenrath binnen. Hier lopen we de bebouwde kom  in en slaan al snel bij de spoorlijn het pad in dat naar het Wurmtal voert. Om dat dal te bereiken moeten we geruime tijd rechtdoor lopen en even door de wijk Strass. Vervolgens dalen we af naar een tunneltje onder de spoorlijn door, dat ons in het Wurmtal brengt. Dan komen we dichtbij de rivier de Wurm/Worm en gaan deze aan de rechterzijde volgen. We stijgen en dalen regelmatig en blijven in de bosrand lopen tot we in de nabijheid van Kohlscheid komen bij Am Langenberg. Dit is het keerpunt van onze route. Dit betekent dat wij de Wurm oversteken via een bruggetje en nu links van de rivier gaan lopen over gemarkeerde paden. We passeren Restaurant Alte Mühle dat momenteel gesloten is. We vervolgen ons pad en bereiken weer stijgend Burg Wilhelmstein. We lopen vervolgens  verder langs de voormalige steenkolenmijn Alte Furth. Verderop lopen we langs de Entenweiher en via het gemarkeerde pad omhoog over de Carboonroute. Hier is in het verleden vanaf ca. 1100 steenkool gedolven in dagbouw met behulp van eerst zogenaamde pingen (kuilen) en later horizontale gangen. Uiteindelijk bereiken we het einde van dit bosrijke gebied en komen uit in de Furtherstrassse in Herzogenrath. We lopen weer naar de Wurm toe en steken deze via een brug over. We lopen dan nog een eindje langs de spoorlijn, gaan onder een spoorwegviaduct door en komen bij Burg Rode. Op de hooggelegen binnenplaats van de burcht hebben we een prachtig uitzicht over de stad Herzogenrath. Dan gaan we langzaam stijgend terug naar Abdij Rolduc.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 18 mei a.s. Plaats van samenkomst De Holle Eik te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen naar de parkeerplaats bij de Abdij van Rolduc, Heyendallaan te Kerkrade, waar we omstreeks 10.35 uur starten voor een wandeling van ca. 14 km.

De tocht is pittig en soms zwaar, maar uitdagend en in een prachtig decor van bos met in het dal de meanderende rivier de Wurm. We moeten dus regelmatig klimmen en dalen in dit glooiende gebied. Wij hebben helaas géén pauzeplek, maar nemen wel na ca. 7 km  ruim de tijd voor een picknickpauze om de meegenomen proviand te nuttigen.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.