Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Wandelt u weer mee in mei?

Wandelt u weer mee in mei?

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling voert ons naar Margraten; vervolgens gaan we tussen akkers, weilanden  en fruitplantages door naar de gehuchten Honthem en Herkenrade. Daarna klimmen we naar het Eiland van Banholt, dalen af naar de Banholter Grubbe en keren via de dorpskern Banholt en weer open landschap terug naar Margraten.

Wij starten op de parkeerplaats achter het gemeentehuis van Eijsden-Margraten, gelegen aan het Amerikaplein en begrensd door de Van Schaluynstraat. Margraten bereiken we als volgt: vanuit Houthem rijden we naar Berg en Terblijt; op de rotonde naar links via de Rijksweg naar Vilt. Op de Rijksweg naar rechts richting Sibbe; op de rotonde bovenaan de Daelhemmerweg naar rechts en onmiddellijk naar links. Vervolgens op de splitsing  in Sibbe rechts aanhouden richting Margraten. Hier via de Eijkerweg en –straat doorrijden tot ter hoogte van de kerk. Dan naar links via het Amerikaplein naar de parkeerplaats achter het gemeentehuis. (Eventueel parkeren bij Plus Kleynen einde Amerikaplein naar rechts: parkeerplaats Schinkepoort). Plaats van samenkomst is de parkeerplaats achter het Gemeentehuis.

Vanaf de parkeerplaats lopen we in de richting van de kerk van Margraten en vervolgens naar de rand van het dorp. Bij de kapel gaan we via de Papenhei en later via een tunneltje onder de Rijksweg door en komen in Honthem. Hier lopen we door de bebouwde kom en via veldwegen  komen we bij het Kraaienbos. We blijven dan min of meer rechtdoor wandelen via onverharde wegen naar Herkenrade en de Mariagrot aldaar. Hierna lopen we even door het gehucht en slaan al gauw af naar links en wandelen door de Herkenradergrubbe richting Banholt.  We gaan klimmen naar het Eiland van Banholt (197 m NAP) met prachtige vergezichten en nemen een kijkje in de voormalige groeve en vuursteenwerkplaats, waar vuursteen werd gewonnen en bewerkt. Hierna dalen we af naar de Banholtergrubbe en lopen Banholt binnen, waar we tegenover de Gerlachuskerk onze pauzeplaats Brasserie ’t Voshoes bereiken.
Na de pauze lopen we verder door de dorpskern van Banholt en vervolgens langs het gehucht Bruisterbosch. We lopen weer langs akkers, weilanden en holle wegen met dassenburchten naar het gehucht Termaar. Dan gaan we via het kerkepad naar de dorpskern van Margraten en de parkeerplaats.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 20 mei a.s. Plaats van samenkomst De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats achter het gemeentehuis van Eijsden-Margraten aan het Amerikaplein te Margraten, waar we omstreeks 10.20 uur vertrekken voor een wandeling van 14 km.

De tocht is niet moeilijk, want wij bevinden ons op het vlakke Plateau van Margraten. Wel gaat het hellend omhoog naar het Eiland van Banholt, dalend naar de Banholter grubbe en geleidelijk klimmend naar Banholt. De pauze is gelegen na 9 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Foto’s van een (helaas) regenachtige aprilwandeling: