Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Augustuswandeling Sportdorp Houthem

Augustuswandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling start in Nuth en voert ons langs twee beekjes, die uitstromen in de Geleenbeek  nabij Nuth. We volgen eerst de Platsbeek stroomopwaarts naar de bron in Aalbeek. Dan maken we de doorsteek via Hulsberg naar Wijnandsrade en volgen dan de Hulsberger-/Bissebeek stroomafwaarts naar Nuth toe.

Wij starten op de parkeerplaats van station Nuth. We bereiken ze als volgt. Vanuit Houthem rijden we richting Broekhem/Valkenburg. Bij de eerste rotonde in Strabeek slaan we linksaf (Beekstraat). Op de volgende rotonde rijden we rechtdoor  via de Klevertstraat naar Groot-Haasdal. Daar op de kruising naar rechts (Dorpsstraat). Op het einde van de weg naar rechts (Bekerbaan) en even verder op de rotonde  naar links over de Provinciale weg naar Aalbeek. Daar rijden we naar links richting Nuth (N298) tot in de bebouwde kom. Bij de verkeerslichten rechtdoor en onder het viaduct door, dan naar rechts Station Nuth en vervolgens  links de parkeerplaats op van het Stationsplein.

Vanaf Station Nuth lopen we de bebouwde kom in en vervolgens naar het buitengebied. Dan gaan we de Platsbeek stroomopwaarts volgen. We lopen langs de buurtschappen Nierhoven (vijvers), Terstraten, Helle naar de oorsprong in Aalbeek. Daar maken we de doorsteek via veldwegen en holle wegen naar de Wissengracht in Hulsberg, waar we ook gaan pauzeren in Preuverie In de Wiesj. Dan gaan we de Hulsbergerbeek, die bij de Wissengrachthoeve ontspringt, volgen. Via bosachtig gebied  komen we uit in Wijnandsrade; bekend vanwege het kasteel. Even buiten de bebouwde kom volgen we weer het smalle stroompje van de Hulsbergerbeek in een ruig bosgebied met  een dassenburcht. Even verderop splitst de beek zich in de Hulsberger- en Bissebeek, deze stroompjes kabbelen richting Brommelen naar de Geleenbeek toe.  Wij begeven ons echter in de richting van buurtschap Hellebroek en vervolgens via een klein natuurgebied naar het station in Nuth.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 15 augustus a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik (Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem) om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats bij station Nuth op het Stationsplein. Daar starten we omstreeks 10.30 uur voor een wandeling van ruim 13 km.

De tocht is niet moeilijk; wij wandelen in het dal van de beide beekjes en er is nauwelijks hoogteverschil. De pauzeplek ligt na ca. 7,5 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!