Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Februariwandeling Sportdorp Houthem

Februariwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling is een route gelegen tussen Maas/Albertkanaal en Jeker. We starten in Klein-Ternaaien (B) bij de nieuwe stuw. We gaan over de St. Pietersberg en lopen vervolgens naar de Jeker toe. We vervolgen onze weg langs het riviertje van Eben-Eijmael tot in Kanne, dan gaan we via de St. Pietersberg terug naar Klein-Ternaaien.

Wij starten op de parkeerplaats aan de recherkant bij de nieuwe stuw van Klein-Ternaaien (Petit-Lanaye); gelegen aan het einde van de Rue Collinet op Belgisch grondgebied.

We bereiken de parkeerplaats als volgt. Vanuit Houthem rijden we via de doorgaande weg richting Meerssen. Na het snelwegviaduct slaan we de oprit naar links in naar autosnelweg A79. Dan rijden we naar Maastricht en houden richting Luik aan. Bij het verkeerslicht voor de Willem-Alexandertunnel in Maastricht volgen we de bovenste tunnel. Vervolgens nemen we aan het eind van de tunnel de afslag 54 Maastricht-Centrum naar rechts en draaien naar links en komen uit op de Kennedybrug. Die volgen we even en nemen naar het einde toe rechts de dalende afslag. Beneden rijden we naar links steeds rechtdoor via de Maasboulevard, stadsdeel St. Pieter en de Enci Belgié binnen. Dan volgen we de Rue de Collinet tot het einde. We gaan bij de stuw naar rechts op de rotonde aldaar en nogmaals scherp rechts naar de parkeerplaats aan het Albertkanaal.

Vanaf de parkeerplaats lopen we over de stuw en gaan naar links langs de Maas. Vervolgens gaan we via de hangbrug over het Albertkanaal en lopen het natuurgebied Heyoule binnen. Al snel gaan we stijgen door dit verwilderde gebied en komen via een smalle doorgang op een plateau met akkers. We lopen hier steeds rechtdoor en verlaten door een volgend natuurgebiedje Trou du Loup (Wolvegat) dit plateau. Dan komen we in de nabijheid van het riviertje de Jeker (Le Geer). Die gaan we volgen vanaf Eben-Eijmael tot in Kanne; voornamelijk dicht bij de Jeker door het rivierdal. In Kanne gaan we over de imposante nieuwe brug en lopen via de Bejats naar onze pauzeplek aan de Statiestraat: Taverne In Kanne en Kruike. Dan gaan we via het grensplaatsje Kanne en de Oude Pruisstraat langzaam stijgend naar de rug van de St. Pietersberg met de welbekende Caesterthoeve, die momenteel gerestaureerd wordt. Daarna gaan we met een bocht via het stenige pad omlaag naar de de Maas toe. We komen uit in de Rue Collinet en lopen langs de Maaskade naar de stuw en de erbij gelegen parkeerplaats.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 15 februari a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats bij de stuw van Klein-Ternaaien, waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van ruim 13 km.

De tocht is aan begin en einde, als we de St. Pietersberg beklimmen, middelzwaar; verder is de route redelijk vlak in het Jekerdal. De pauzeplek ligt na ca. 9 km. Het is een afwisselende, mooie tocht op overwegend Belgisch grondgebied.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!