Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Oktoberwandeling Sportdorp Houthem

Oktoberwandeling Sportdorp Houthem

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling, de verlengde Route des Vins (wijnroute) in het Land van Kalk, voert ons naar Ubachsberg. Vervolgens via het plateau van Ubachsberg naar Wijlre en weer terug via het plateau en het Ransdalerveld naar ons uitgangspunt.

Wij starten op de parkeerplaats van de H. Bernarduskerk, het Bernardusplein in Ubachsberg. We bereiken het startpunt als volgt. We rijden vanuit Houthem richting Broekhem/Valkenburg. We slaan in Strabeek op de rotonde linksaf en gaan bij de volgende rotonde direct na het viaduct rechtsaf en naar de snelweg A79. We blijven op de snelweg tot de afslag Kunrade en via de afrit rijden we Kunrade binnen. We rijden door tot de verkeerslichten. Hier slaan we rechtsaf naar de Bergseweg en rijden door tot het einde. Daar slaan we linksaf naar de Kerkstraat en rijden door tot de Bernarduskerk ter hoogte van huisnummer 30. We slaan af naar rechts en parkeren op het Bernardusplein in Ubachsberg.

Vanaf de parkeerplaats in Ubachsberg nemen we het Kerkepad, slaan af naar de Hunsstraat en de Dalstraat en vervolgens naar de Veeweg. Via het Ginsterpad bereiken we het eiland van Ubachsberg (beter bekend als de Vrouwenheide) en doorkruisen het bos. Langs de fraaie en stoere beltmolen gaan we naar Mingersborg en Trintelen en via De Gats lopen we naar Eyserheide (Wijngaard de Salamander). We vervolgen de geasfalteerde plateauweg naar Elkenrade. Daar dalen we af door de avontuurlijke en uitdagende Elkenrader Grubbe. Daarna lopen we in de richting van Wijlre en het Schluusmans krutzke en via een mooie holleweg naar de Klapstraat in Wijlre. Hier gaan we pauzeren bij Pauls IJsboerderij. Daarna lopen we door het hogerop gelegen gehucht Fromberg naar de St. Martinuswijngaarden aan de geasfalteerde Heugdenweg. Die verlaten we verderop en lopen door het Ransdalerveld via paden met mooie panorama’s naar de (nieuwe) Karstraat ter hoogte van Colmont. Aldaar slaan we de oude Karstraat in,een holle aardige route, die ons achterlangs het gehucht Colmont naar Ubachsberg en het eindpunt voert.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 16 oktober as. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats op het Bernardusplein in Ubachsberg, waar we omstreeks 10.20 uur starten voor een wandeling van ca. 14 km.

De tocht is middelzwaar. Hoewel we over het vlakke, deels geasfalteerde plateau van Ubachsberg wandelen, vormen de stijgingen naar het plateau en de afdaling door de Elkenrader Grubbe een sportieve uitdaging. De pauze is gelegen na ca. 8 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!

Wij respecteren de coronaregels die gelden voor de horeca.