Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Film Het kogelgat van Chateau St.Gerlach in premiere

Film Het kogelgat van Chateau St.Gerlach in premiere

Bekijk hieronder de film Het Kogelgat van Chateau St.Gerlach, de Houthem case van Camille Oostwegel.

De nieuwe documentaire Het kogelgat van Château St. Gerlach werd 7 en 8 maart 2015 voor het eerst uitgezonden door L1 TV na de premiere op 1 maart 2015 in Chateau St. Gerlach.

 

 

 

 

De documentaire, een samenwerking tussen Camille Oostwegel en regisseur Robin Peeters (Mosasaurusfilm),was te zien in de serie Limburg Doc.

Captain Joseph Ryan uit New Jersey sneuvelde in Duitsland in 1945. Camille Oostwegel is adoptant van Ryan’s graf in Margraten. Het uitgangspunt van de documentaire is een mysterieus kogelgat in één van de spiegels in Château St. Gerlach in Valkenburg. Het gat is veroorzaakt door een Afro-Amerikaanse soldaat. Volgens de overlevering nam de blanke Ryan de schuld van het schietincident op zich om te voorkomen dat de zwarte comrad-in-arms zwaar gestraft zou worden.

Bijzonder archief materiaal
De filmopnamen waren in Nederland, België en de Verenigde Staten. De toedracht van het schietincident is op authentieke locaties op landgoed St. Gerlach nagespeeld. Bij de totstandkoming van de documentaire is gebruik gemaakt van bijzonder archiefmateriaal waaronder zeldzame 8mm filmopnamen van de geallieerden in Valkenburg, die speciaal voor deze productie naar HD zijn gescand door filmrestaurateur Haghefilm Digitaal in Amsterdam.

Jeff Wiggins
Het lot van de onbekende Afro-Amerikaanse soldaat uit Het kogelgat van Château St. Gerlach wordt vertegenwoordigd door wijlen dr. Jefferson Wiggins. Eind september 1944 werd Wiggins met zijn compagnie van Afro-Amerikanen tewerkgesteld in Margraten. Op de akkers waar de oorlogsbegraafplaats van het Amerikaanse leger werd aangelegd begroef hij wekenlang blanke gesneuvelden. Hij was 19 jaar. Mieke Kirkels schreef een boek over hem. Hiervoor heeft ze Wiggins geïnterviewd. Het interview werd door Kirkels op video vastgelegd en delen daaruit zijn nu voor het eerst te zien in Het kogelgat van Château St. Gerlach.