Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Halte Sint Gerlach

Halte Sint Gerlach

Nadat het oude stationsgebouw van Houthem-St. Gerlach haar functie als station had verloren, verloederde het oude pand steeds verder. Ondanks inspanningen van Valkenburg aan de Geul en de NS lukte het niet om het leegstaande gebouw een nieuwe bestemming te geven. De NS zag geen andere optie dan het gebouwtje te slopen. Daarop luidden de gemeente en de dorpsraad van Houthem in 2011 de noodklok. Het historische pand langs de belangrijkste treinlijn in de regio moest en zou behouden blijven.

Oude glorie
Na gesprekken met creatieve ondernemers uit de regio werd er in 2012 een partij gevonden die het stationsgebouw wilde kopen van NS en in oude glorie herstellen. Marco van der Wal, eigenaar van Camino vastgoed uit Geleen, was meteen enthousiast over het bijzondere gebouw en haar veelbewogen geschiedenis. “Niet alleen is dit het laatste volledig houten stationsgebouw van Nederland, het heeft ook een speciale plek in het hart van de inwoners van Houthem. Het station werd in de overgang naar de 20e eeuw gebouwd om mee te kunnen met de opkomst van het toerisme in de regio en is daardoor onlosmakelijk verweven met de dorpsgeschiedenis.
Mensen konden zich dan ook niet voorstellen dat dit gebouw ooit zou verdwijnen. Als het je lukt om zo’n gebouw te redden van de sloophamer en het een nieuwe functie te geven is dat prachtig. Dat is mijn drijfveer.”

Van uitdaging tot idee
Camino vastgoed adviseert pandeigenaren over de herontwikkeling en exploitatie van veelal leegstaande panden. Vaak gaat het dan over karakteristieke oude gebouwen. Er is een restauratieplan gemaakt dat de basis is voor de verbouwing. Marco ging aan de slag met restaurateur Paul Tieman. “Ik wist dat hij ruimtelijk kon vertalen wat er gevraagd werd. Paul heeft ontzettend veel bouwkundige en historische kennis. Hij kan op een heel praktische, mooie manier de vertaalslag maken van een historische uitdaging naar een toekomstgerichte oplossing. Dat past sterk bij mijn eigen werkwijze, wat ons een sterk team maakt. Het was onbetaalbaar om het station precies te restaureren zoals het vroeger was. Wel wilden we de feestelijke sfeer van 1903 terugbrengen, maar dan binnen de mogelijkheden van nu. ”

Laatste loodjes
Twee jaar verder is het project bijna afgerond. “Het is een fantastisch traject geweest met veel enthousiasme en betrokkenheid van de eigenaar camino Vastgoed, de dorpsraad, de ingeschakelde vakmensen en Adelante
die stagiaires hebben geleverd. Ook in de exploitatie gaat die samenwerking verder. Zo zullen de gasten van Halte st. Gerlach in- en uitchecken bij Chateau St. Gerlach. We hebben met z’n allen hard gewerkt, met een
prachtig eindresultaat. Op 13 september is het gebouw van binnen te bekijken tijdens de Nationale Monumentendag. Daarna hebben we nog een maand om het gebouw in te richten en de puntjes op de i te zetten. Op 10 oktober komt de restauratie tot een feestelijk eind. Daarna begint de exploitatiefase. Hopelijk gaan de toeristen de (spoor)weg naar het station dan snel vinden!”

Vakantiewoning aan het spoor
Het klinkt misschien gek, je vakantie vieren op het station. Marco ziet hier echter een gat in de markt. “We willen een unieke combinatie bieden voor een specifiek segment van het toerisme. Het viel me op dat er een hele groep mensen is die ‘iets heeft’ met de spoorwegen. Van kinderen en mensen die treinen fascinerend vinden tot rasechte treinliefhebbers. Juist die enthousiastelingen zouden het fantastisch vinden om een spoor in de ‘achtertuin’ van hun vakantieverblijf te hebben. Mensen zoeken immers altijd naar een plek die bij hen past. De authenticiteit en het unieke verhaal van dit gebouw en deze historisch gezien ontzettend belangrijke
spoorlijn geven het verblijf extra cachet.”

Praktisch
De herontwikkeling heeft een nostalgische basis, maar stoelt ook op heel praktische ideeën. “Voor wandelaars en fietsers is deze locatie perfect. In plaats van telkens te vertrekken vanaf de vakantieplek kunnen zij met de
trein makkelijk overal naartoe om vervolgens terug te fietsen of te wandelen. Houthem heeft sowieso een hele sterke reputatie als het gaat om recreatie, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap. Aangezien zij vaak
aangewezen zijn op het openbaar vervoer, zullen ook zij zeker baat hebben bij deze vakantiewoning. Je stapt letterlijk vanuit je kamer de trein in!”

Nachtrust
De vakantiewoning biedt slaapplek voor vier tot zes personen. “Het is een Ruim perceel van ca. 2.000 m2 met een eigen weide en terrassen. Er is een ruime woonkamer met keuken en twee ruime slaakkamers, een bedstee en een nostalgische badkamer. Bezoekers vragen wel eens of we geen last hebben van de trein, zo vlak naast de rails. Vaak kan ik ze dan vertellen dat er tijdens hun bezoek al drie langsgereden zijn, ze merken het niet eens! De stoptrein hoor je nauwelijks en de sneltrein is in vijf seconden voorbij. En we hebben het gebouw is goed geïsoleerd. Je slaapt er als een roos.”

Opstapje naar meer
Marco kijkt uit naar de verdere ontwikkeling van Houthem. “Ik zie dagelijks hoeveel toeristen hier in- en uitstappen. Ze verdienen dit feestelijke gebouw bij aankomst. Het geeft de sfeer en kwaliteit weer die mensen hier kunnen vinden. Mijn hoop is dat we met de oplevering van dit gebouw ook een kwaliteitsslag teweeg brengen voor het gebied rondom het station. Er gaat ongetwijfeld nog meer moois gebeuren, de stationsstraat zal bijvoorbeeld komend jaar opgeknapt worden. Zo zie je dat dit ‘kleine’ project een behoorlijk vliegwiel is voor ontwikkelingen en nieuwe initiatieven in de omgeving. Dat is fantastisch!”

In Markant Magazine van september 2014 verschenen over de actuele ontwikkelingen van Halte Sint Gerlach. Het artikel “Logeren op het perron” van de hand van Denise Linden.