Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Sportdorp Houthem gaat wandelen in St. Geertruid en omgeving

Sportdorp Houthem gaat wandelen in St. Geertruid en omgeving

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling brengt ons in St. Geertruid. Van daaruit lopen we het dorp uit naar het Savelsbosch. Na een ommetje door het bos maken we de doorsteek naar het gehucht Libeek en vervolgens trekken we naar Mheer. Hierna begeven we ons naar Banholterheide en keren terug naar St. Geertruid.

Startplaats

We starten op de parkeerplaats, tegenover Julianaweg, huisnummer 7 te St. Geertruid, schuin tegenover de St. Gertrudiskerk. Er is hier voldoende parkeergelegenheid.

Wandelroute

Vanaf de parkeerplaats lopen we ietwat naar links en verlaten al snel de dorpskern en komen in agrarisch gebied. Dan lopen we naar het Savelsbosch. Hier blijven we op hoogte lopen en maken een halve cirkel en dalen vervolgens af  naar het gehucht Moerslag. Daar steken we over naar een paadje dat ons in het hogergelegen deel van het gehucht Moerslag brengt en daarna gaan we richting Libeek. Daar dalen we af naar de Heerkuil en stijgen weer via een bospaadje in de richting van Mheer. We lopen via de landgoederen van de adellijke familie LoĆ« op Kasteel Mheer toe. We verlaten de kasteelgebouwen via de hoofdingang en gaan dan pauzeren in Mheer.

Daarna lopen we dalwaarts in Mheer en begeven ons langs de bosrand in de richting van het gehucht Terhorst. Halverwege slaan we echter linksaf en komen uit achter het dorp Banholt. Via een doorsteek belanden we op de hogergelegen Banneterheide (Eiland van Banholt), waar in de prehistorie nog vuursteen in dagbouw is gewonnen en bewerkt. Dan volgen we de Herkenradergrubbe in de richting van St. Geertuid tussen heggen, akker- en weiland door en bereiken via de Schoolstraat weer de Dopsstraat en oude dorpskern van St. Geertruid.

Aard van de wandeling

Het is een overwegend gemakkelijke wandeling met meerdere middelzware licht stijgende hellingen. De pauzeplek ligt na ca. 8 km.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 19 augustus a.s. Plaats van samenkomst: De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats aan de Julianaweg, tegenover huisnummer 7, schuin tegenover de kerk in St. Geertruid. Daar starten we omstreeks 10.25 uur voor een wandeling van ca. 14 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail: hounjet@home.nl.