Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Sportdorp Houthem wandelt de Hoogtewandeling van Valkenburg

Sportdorp Houthem wandelt de Hoogtewandeling van Valkenburg

Hallo Wandelaars,

Voor onze volgende wandeling heb ik gekozen voor de bekroonde Hoogtewandeling van Valkenburg. We starten overigens (om betaald parkeren te vermijden) in Schin op Geul. Vanaf het station lopen we langs het herstelde Oostervoetpad naar de Drie Beeldjes en Kasteel Schaloen. Daarna steken we over naar de St. Janskapel en lopen vervolgens via Biebosch en Vogelbos naar de Cauberg en dalen af naar de Plenkert. Daarna langs de Geul door Valkenburg en naar Euverem en de Kluis en tot slot via Walem terug naar Schin op Geul.

Wij starten, zoals gezegd, op de parkeerplaats van station Schin op Geul. We bereiken de startplaats als volgt. Vanaf de Holle Eik rijden we richting Valkenburg via de doorgaande weg en vervolgens naar Schin op Geul. Daar slaan we op de splitsing bij het monument van Wim Sonneveld links af en rijden via de Breeweg en de Klinkenberg omhoog, passeren de spoorwegovergang en parkeren pal daarna links (Baanweg 1) bij station Schin op Geul.

Vanaf de parkeerplaats lopen we met de rug naar de parkeerplaats naar rechts en dalen via het Kerkeweggetje af naar de Graafstraat. Daarna slaan we het Oostervoetpad in en lopen door langs de Geul tot de Drie Beeldjes. Vervolgens lopen we naar de oprit van  Kasteel Schaloen en nemen de doorsteek in de richting van de St. Jansboskapel. We gaan daarna stijgen naar het Biebosch, doorkruisen dit bos en dalen af naar de Sibbergrubbe. Dan gaan we weer stijgen naar het Vogelbos. We lopen langs het Sprookjesbos door het bos en dalen naar de Daelhemmerweg. Hier nemen we de doorsteek in de richting van en door het vakantiepark. We zijn dan op de Cauberg en dalen via de Heitgracht af naar de Plenkert. Daar pauzeren we bij BoscafĂ© Tivoli.  Vervolgens trekken we door het toeristenstadje langs de Geul en gaan via de St. Pieterstraat richting de Goudsberg en slaan af naar de Steenstraat. Daarna klimmen we via het Euveremvoetpad naar de Oosterberg en bereiken de Kluis. Hierna gaan we door het Schaelsbergerbos dalen via een trappenpad en volgen de route langs de spoorlijn. We bereiken het bungalowpark in Walem en gaan via een ommetje omhoog en tenslotte naar de parkeerplaats op station Schin op Geul.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 19 november as. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats: station Schin op Geul  Baanweg 1, waar we omstreeks 10.20 uur starten voor een wandeling van ca. 14 km.

De tocht is pittig; immers het is een hoogtewandeling. We zullen dus regelmatig klimmen en dalen. Het eerste gedeelte is het zwaarste; na de pauze eerst vlak en rustig stijgen, daarna dalen en tot slot nog licht stijgen. De pauzeplek ligt na ca. 7 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!