Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Sportdorp Houthem wandelt in het 5-stromengebied

Sportdorp Houthem wandelt in het 5-stromengebied

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling brengt ons in het 5-stromengebied; dit is het dal tussen Wahlwiller, Wittem, Partij en Gulpen. Hier komen liefst 5-stromen samen, t.w. de Gulp, de Eyserbeek, de Selzerbeek (Sinselbeek) en Mechelderbeek, die hier allemaal uitstromen in de Geul op hun weg naar de Maas.

Startplaats

Wij starten op de grote parkeerplaats aan de Wittemer Allee, die tegenover het klooster van Wittem ligt. We rijden via de doorgaande wegen vanuit Houthem naar achtereenvolgens Valkenburg, Schin op Geul, Wijlre en Wittem.

Route

Vanaf de parkeerplaats lopen we naar de Rijksweg en komen verderop bij het voetbalveld van Gulpen en steken door naar de Wittemer Allee. Vervolgens lopen we via Cartils naar de Eyserbeek en volgen de beek richting buurtschap De Piepert en het dorp Eys. Daar beklimmen we de Zwarte Brugweg en komen uit op het plateau. Daarna gaan we afdalen naar Wahlwiller en volgen we de Selzerbeek. We keren weer terug naar de dorpskern en steken de Rijksweg over. Hier volgen we een holle weg die overgaat in een halfverharde weg en bereiken de Hillishagerweg. Die steken we over en volgen even de Voortweg naar de Mechelderbeek. Even eerder slaan we rechtsaf en lopen op korte afstand van de Mechelderbeek naar Mechelen. In dit rustieke dorp gaan we pauzeren in de Paardestal.

Hierna slaan we in Mechelen het Johannieterpad in, dat ons bij de Geul brengt; we volgen het riviertje tot in Partij. Daar begeven we ons naar de dorpskern en keren terug naar ons uitgangspunt in Wittem.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 17 februari a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats aan de Wittemer Allee, tegenover het klooster in Wittem. Daar starten we omstreeks 10.25 uur voor een wandeling van ca. 14 km.

Aard van het parcours

De tocht is niet moeilijk, want we wandelen voornamelijk in de vlakke rivier-/beekdelta. Er is echter wel één langgerekte helling (de Zwarte Brugweg van Eys naar het plateau) in de wandelroute.

De pauzeplek ligt pas na 10 km. Aangezien de uitbaters van de geplande pauzeplek in Wahlwiller met vakantie zijn, moeten we uitwijken naar Mechelen.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel. 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers lopen mee op eigen risico!