Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Sportdorp Houthem wandelt in het Land van Kalk

Sportdorp Houthem wandelt in het Land van Kalk

Hallo Wandelaars

Onze volgende wandeling brengt ons in het Land van Kalk met zijn Kundersteen, kalkgroeves en kalkovens. We begeven ons naar het oostelijk deel ervan. Wij wandelen via de startplaats in Ubachsberg naar natuurgebied De Kunderberg. Vervolgens lopen we naar Welten (Heerlen) en volgen de nog prille Geleenbeek. We gaan naar het brongebied van de Geleenbeek (Benzenraderhof) en keren via de Putberg, de Huls en de Vrouwenheide terug naar Ubachsberg.

Startplaats

We starten op de grote parkeerplaats bij de St. Bernarduskerk op het Bernardusplein te Ubachsberg. We rijden vanuit Houthem via de snelweg naar Kunrade, dan richting Voerendaal. Daarna via de Bergseweg naar Ubachsberg en tot slot de parkeerplaats achter en naast de St. Bernarduskerk.

Wandelroute

Vanaf de parkeerplaats gaan we via het Kerkepad en veldwegen naar de Kunderberg. Daar gaan we via ’t Weegske in de richting van de snelweg A76. Via een bosschage en een viaduct komen we in Welten. Hier begeven we ons via wandelpaden en de prille Geleenbeek naar de Weltervijver en Hoeve De Aar. Vervolgens keren we om en volgen de wandelpaden in de richting van en naar Benzenrade. Hier maken we een ommetje naar de Benzenraderhof waar de Geleenbeek ontspringt. Vervolgens gaan we pauzeren in ’t Koffiehuuske in Benzenrade.

Hierna begeven we ons weer in de richting van de snelweg en passeren deze onder het viaduct door. Dan loopt de route door en via een trappenpad langs het bos van de Putberg omhoog naar Huls. Daar zetten we koers richting Ubachsberg en doorkruisen de hooggelegen Vrouwenheide. Tot slot keren we terug naar de parkeerplaats op het Bernardusplein.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 16 maart a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats op het Bernardusplein te Ubachsberg, waar we omstreeks 10.25 uur starten voor een wandeling van ca. 14 km.

Aard van de route

De route is niet echt moeilijk; er zit wel een helling (Putberg) in. Echter de paden zijn nog steeds modderig door de overvloedige regenval in de winter. Dus past de kwalificatie halfzware route bij deze wandeling. De pauzeplek ligt na ca. 7 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!