Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Vrijwilligers gezocht voor Houthemse pluktuin

Vrijwilligers gezocht voor Houthemse pluktuin

De Pluktuin is één van de initiatieven van het gemeentelijke Platform Groen. Dit platform heeft als voornaamste doel om de natuur en het landschap in de eigen gemeente te verfraaien.

De indeling en aanleg van de pluktuin heeft dit voorjaar plaatsgevonden in goed overleg met de initiatiefnemers, gemeente Valkenburg aan de Geul, Oostwegel Collection en de stichting Wij Houthem Sint Gerlach. Er bestaan reeds pluktuinen in Sibbe en Vilt. Het is de bedoeling dat straks iedere kern gaat beschikken over een pluktuin.

Voornaamste doelstelling van het ontwikkelen van pluktuinen is om diverse plaatselijke vruchten, fruit, kruiden en bloemen onder de aandacht te brengen van schoolgaande jeugd samen met hun ouders. De jeugd moet leren dat appels en peren niet groeien in de supermarkt maar in de natuur. Vroeger waren er in plattelandsdorpen meer boerderijen waar in de typische boerderijtuinen (de koalef) ruimte was voor fruitbomen en struikvruchten. Dat beeld verdwijnt helaas samen met de meeste boerderijen uit het dorpsleven. Daarom is het zaak om de jeugd weer vertrouwd te maken met plaatselijk fruit en vruchten en de bijbehorende bomen en struiken. Een pluktuin maar ook het voedselbos wordt daarvoor gebruikt. Ook diverse keukenkruiden (marjolein, hyssop, peterselie, bieslook, kervel etc.) en zelfs bloemen (dahlia’s, goudsbloemen, stokrozen) worden opgenomen in de pluktuin. Peter Jongen uit Houthem heeft zijn medewerking gegeven om een deel van zijn fraaie gekweekte dahlia’s in zijn bloementuin langs de spoorweg te verplaatsen naar de pluktuin.  

In dit voorjaar heeft een klein aantal vrijwilligers de pluktuin aangeplant:

Schets indeling pluktuin

Een van Houthem afkomstige landbouwer, Ludi Hambeukers, heeft de voorbereiding gedaan om een gedeelte van het WIJland plantrijp te maken. Tevens heeft hij ons met zijn deskundigheid ondersteund.

Aangrenzend heeft Camille Oostwegel een moestuin laten aanleggen tussen de wijngaard en de geplande nieuwe parkeerhavens en het overstappunt naar het NS station. Hij wil de geteelde groenten als streekproduct gaan gebruiken in zijn keukens van de Oostwegel Collection. Het is niet de bedoeling dat groenten daarvan gebruikt gaan worden door bezoekers van de pluktuin. Deze zijn uitsluitend bestemd voor de keukens van de Oostwegel Collection.

Tevens komt langs de straatkant een strook met wilde flora, een zogenaamd bloemenlint.

De stichting Wij Houthem Sint Gerlach ondersteunt de oproep om aanmelding van vrijwilligers. Liefst aanmeldingen van ouders met schoolgaande jeugd, maar iedere geïnteresseerde en tuinenliefhebber is welkom.

Men kan zich aanmelden bij de contactpersoon Ger Sleijpen (per email gsleijpen@ziggo.nl of mobiel 06 33135656). Daarna wordt bijvoorbeeld via whatsapp afgesproken wat iedereen gaat doen en hoe vaak dit moet gebeuren. Activiteiten zijn onder meer onkruid wieden, toevoegen planten, snoeien, oogsten en wellicht in de toekomst het maken van gebak met vruchten uit de Houthemse pluktuin.