Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Wandel mee met Sportdorp Houthem in Itteren

Wandel mee met Sportdorp Houthem in Itteren

Hallo Wandelaars,

Onze decemberwandeling voert ons naar Itteren. Het (kunstmatige) schiereiland aan het Julianakanaal bestaat uit twee natuurgebieden. Zuidelijk van Itteren Daalderveld en noordelijk Hartelsteinveld. Verder gaan we ook naar Voulwames, waar de Geul in de Maas stroomt. Genoemde natuurgebieden zijn ontstaan omdat men de Maas meer ruimte wilde gegeven. Na de grindafgravingen heeft men het gehele gebied teruggegeven aan de natuur. Wij wandelen in beide natuurgebieden, die inmiddels begroeid zijn met voornamelijk gras en waterminnende planten. In deze gebieden zijn door toedoen van Konikpaarden en Gallowayrunderen struinpaden ontstaan, die wij benutten om er te wandelen.

Wij starten op de links gelegen parkeerplaats Geneinde in Itteren. We bereiken de startplaats als volgt. Vanuit de Holle Eik, onze verzamelplaats, rijden we naar links richting Meerssen en vervolgens naar de rotonde aldaar. Hier slaan we linksaf naar de spoorwegovergang. Dan rechts naar de volgende spoorwegovergang in Meerssen, daarna links Proost de Beaufortstraat, deze uitrijden tot de Maastrichterweg. Daar op de rotonde naar rechts naar de volgende rotonde, hier naar links en onder de viaducten door en onmiddellijk daarna links afslaan naar de Fregatweg. Op de eerste rotonde rechtdoor en op de volgende rotonde rechtsaf naar de Meerssendermolenweg. Vervolgens steeds rechtdoor naar de brug in Itteren. Aldaar naar rechts zigzaggend Itteren binnenrijden via Op de Bos en op de splitsing links aanhouden en naar Geneinde en aan de linkerkant parkeren.

Vanaf de parkeerplaats lopen we achter de huizen langs naar het Julianakanaal, dan over de dijk naar de Wiegershof en richting Borgharen. Tevoren slaan we het Daalderveld in en struinen op geruime afstand van de Maas door het natuurgebied richting Itteren. Bij het kapelletje lopen we de dijk op en passeren het beekje (De Kanjel) en lopen verder langs de mooie recreatievijver naar het dorp toe. Hier gaan we pauzeren bij D’n Tabbernakel in de Brigidastraat. Daarna lopen we naar Aan de Maas en volgen het pad achter de huizen langs met links “Mooder” Maas. We begeven ons nu naar het Hartelsteinveld met de bekende Kasteelhoeve Hartelstein. Via de struinpaden, een witte brug over de Geul en stapstenen bereiken we de plek waar de Geul nabij Voulwames in de Maas stroomt. Vervolgens lopen we door naar het gehucht met die naam en komen bij de brug naar Geulle. Hier slaan we rechts af en volgen het dijkpad langs het Julianakanaal. Tot slot slaan we rechtsaf en volgen het beginpad naar de parkeerplaats.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 17 december a.s. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats Geneinde in Itteren, waar we omstreeks 10.25 uur starten voor een wandeling van ca. 15 km.

De tocht is niet moeilijk, want we lopen in vlak gebied. De lengte van de wandeling is wat langer dan u gewend bent. De pauzeplek ligt na ca. 8 km. Het is een wandeling in 8-vorm, dus we lopen twee cirkels op het (kunstmatige) schiereiland.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.