Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Wandel met Sportdorp Houthem vanuit Vijlen

Wandel met Sportdorp Houthem vanuit Vijlen

Hallo Wandelaars,

Onze juli-wandeling brengt ons in Vijlen. Daar maken we een wandeling door de Vijlense bossen grenzend aan België en het landelijke gebied met prachtige panorama’s op het Duitse Orsbach en Land van Aken.

Startplaats

Wij starten op de parkeerplaats gelegen aan Pastorijstraat 13 in Vijlen. We bereiken het beginpunt vanuit Houthem via de doorgaande weg Valkenburg, Schin op Geul, Wijlre en Wittem. Daar doorrijden tot de verkeerslichten en vervolgens naar links via de Rijksweg langs Wahlwiller en Nijswiller en dan doorrijden tot de rotonde. Aldaar naar rechts Vijlen inrijden tot Vijlenberg; daar naar links Pastorijstraat 13 in en parkeren in de links gelegen parkeerplaats te Vijlen.

Route

Vanaf de parkeerplaats gaan we dalen naar het gehucht Melleschet. Daar slaan we naar rechts de Rotterbeemden in. Vervolgens slaan we links in en lopen naar buurtschap Rott en gaan het Elzetterbos in. Dit doorkruisen we en komen uit op de Groenenweg; vervolgens gaan we in de richting van de bebouwde kom van Vijlen. Wij slaan echter de weg naar het Vijlenerbos in en bereiken via het bos de Rugweg en Het Hijgend Hert. Dan maken we een ommetje dat ons uit het bos voert en naar de verkeersweg Vaals-Vijlen. Die steken we over naar buurtschap Harles en zetten dan koers naar pelgrimsoord Holset met de bekende Lourdesgrot en de St. Lambertuskerk; waar ook de H. Genoveva vereerd wordt. Hier gaan we pauzeren.

In Holset gaan we via de wijngaard en de Hermansbeek naar het aan de Duitse grens gelegen Lemiers met zijn kasteel. We ronden het ommetje Lemiers af langs de Hermansbeek en komen terug op de Rijksweg. Hier slaan we even verder links in en volgen de Oude Trichterweg, die ons weer in Vijlen brengt.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 13 juli as. Plaats van samenkomst is De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de parkeerplaats in de Pastorijstraat te Vijlen, waar we omstreeks 10.30 uur starten voor een wandeling van ruim 13 km.

Aard van het parcours

De tocht is middelzwaar; het is voor de pauze een afwisseling van regelmatig stijgen en dalen. Na de pauze is het een relatief gemakkelijke en vlakke route. De pauzeplek ligt na ruim 8 km in Café/Restaurant Het Klukske te Holset.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!