Pages Navigation Menu

Het online dorpsplatform van, voor en door Houthem - Sint Gerlach

Wandel samen met Sportdorp Houthem rond Elsloo

Wandel samen met Sportdorp Houthem rond Elsloo

Hallo Wandelaars,

Onze volgende wandeling brengt ons bij Kasteel Elsloo; vervolgens lopen we even langs het Julianakanaal. Dan lopen we langs de Maas in Meers. Vervolgens begeven we ons door een nieuw natuurgebied naar Maasband. Daarna verlaten we het kunstmatige schiereiland en trekken naar Oud-Stein en het natuurgebied. We keren terug via de ruïne van kasteel Stein, de Scharberg en kasteelpark Oud-Elsloo.

Startplaats

De route loopt via Meerssen en Bunde en vervolgens door Geulle en naar de Oostelijke Kanaalweg.  Die rijden we tot het einde bij Kasteel Elsloo. Daar parkeren we bij Kasteel Elsloo aan de voorzijde. Het adres is: Maasberg 1, Elsloo.

Wandelroute

Vanaf de parkeerplaats lopen we naar rechts langs het Julianakanaal naar de Kanaalbrug. Daar beklimmen we met trappen het talud en lopen over de brug naar Meers. Dan volgen we nog even over de kunstmatige dijk het Kanaal en begeven we ons langs de Maas naar Meers. Hier komen we bij een uitgestrekt recentelijk aangelegd natuurgebied, waar de Maas haar gang kan gaan en zich dus heel breed maakt. Vervolgens komen we in het gehucht Maasband waar we gaan pauzeren.

Daarna lopen door een gebied, waar nog allerlei werkzaamheden plaatsvinden om van Maasband weer een eiland te maken door een geul te graven en het te omdijken. Er komt een brug die Maasband weer moet verbinden met het achterland.

Via dit werkterrein begeven we ons naar de brug over het Julianakanaal en het voormalige DSM-terrein, dat nu een natuurgebied is in Oud-Stein nabij de haven. Via dit gebied trekken we naar Oud-Stein en het beekje, de Ur, in de richting van het Julianakanaal. Bij de langgerekte brug over het Julianakanaal en de Maas komen we op de Scharberg in Elsloo. Tot slot lopen we in Oud-Elsloo naar de Kaakstraat en maken er een ommetje door het Kasteelpark van Elsloo.

De geplande datum voor de wandeling is zaterdag 16 december a.s. Plaats van samenkomst: De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ te Houthem om 10.00 uur. Vervolgens carpoolen we naar de openbare parkeerplaats helemaal aan het einde van de Oostelijke Kanaalweg voor Kasteel Elsloo. Daar vertrekken we omstreeks 10.25 uur voor een wandeling van ca. 14 km.

Aard van het parcours

Het is een vrijwel vlakke wandeling, dus niet moeilijk. Wel kunnen de (gras)paden modderig zijn;  in het begin en verderop in de route zijn er enkele trappen. De pauzeplek ligt na ca. 7 km.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hub. Hounjet, tel 06-12115558 of via e-mail hounjet@home.nl.

Deelnemers wandelen mee op eigen risico!